Image

Omgang met Aliens..

Post a reply

Smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Omgang met Aliens..

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Mon Jun 10, 2024 8:45 am

Persoonlijk zou ik het woord ‘rationeel’ eerder bij het beschrijven van mensen gebruiken en bij machines en dus robots het woord efficiënt gebruiken. Maar dat is een kwestie van woordkeuze en laat ik verder aan de taalkundigen over. Natuurlijk, als je een chatbot een vraag stelt, verwacht je een efficiënt of rationeel antwoord. En dat doet ie ook want zo is het geprogrammeerd. Hij heeft zijn database en zijn stuurprogramma en daar put hij zijn antwoorden uit. Hoe groter de database en hoe sneller het stuurprogramma, hoe meer je aan zo’n chatbot zal hebben.
Natuurlijk zullen wetenschappers en technici AI en robots zo mooi mogelijk voorstellen. Wetenschappers hebben geld nodig voor hun onderzoeken en voor de techneuten is het een verdienmodel. Die robots moeten uiteindelijk verkocht worden. Een robot zal mijns inziens altijd een instrument blijven. Een robot zal tot op een bepaalde hoogte autonoom kunnen zijn maar zolang het een apparaat is en blijft en dus geen gevoel en geen motivatie kent zal het enkel maar dát doen waarvoor het geprogrammeerd is. Alleen een mens kan een eigen wil hebben en zich verzetten tegen bepaalde opdrachten. Een robot kan enkel storingen en defecten krijgen
Hoeveel je er ook aan intelligentie instopt, zijn kennis en inzicht zal nooit “menselijk” worden en slechts afhankelijk zijn van zijn database en een stuurprogramma. Er bestaat voor mij geen overgangsfase van een mens naar een robot. Je kan een mens een kunstarm of -been geven, dan is het nog steeds een mens. Theoretisch zou je een mens een heel kunstlichaam kunnen geven. Maar zolang zijn brein, en dus zijn persoonlijkheid nog aanwezig is, is het nog steeds een mens. Zodra echter het brein verwijderd is, kun je spreken van een robot. Maar dan heeft het dus niets menselijks meer.

Ik geloof best wel dat AI ook in het rechtssysteem zijn intrede zal doen. Zolang het als hulpmiddel gebruikt zal worden is daar ook niets verkeerds aan. En ik denk ook dat AI in alle andere beroepen meer en meer gebruikt zal worden. Maar er zal mijns inziens altijd een menselijke supervisie nodig zijn om te voorkomen dat het lot van de mens straks afhankelijk wordt van een ontspoorde mechanisch georiënteerde samenleving. De computer kan van alles berekenen maar de mens zal altijd de beslissing nemen.

Daarmee sla je de spijker op z’n kop. De technische uitdaging is het ontwikkelen van goede bruikbare robots en heeft natuurlijk niets met sport te maken. Het is puur commercieel om te laten zien wat robots allemaal kunnen. Zo’n filmpje over dansende of voetballende robots doet het geweldig en men hoopt op opdrachten om robots te ontwerpen en maken die voor allerlei klussen inzetbaar zijn.
Het zal ongetwijfeld het droombeeld van Elon Musk zijn dat de hele wereld geautomatiseerd en gerobotiseerd is en de mens in een technisch perfect paradijs leeft. Maar de mens kennende vrees ik dat hij wel weer een appel zal vinden om zijn eigen paradijs te vernietigen.
Robots kunnen misschien wel robots maken maar zullen daar toch wel de hulp van de mens bij nodig hebben, vrees ik. Mensen zijn wezens die van verandering houden, om niet te zeggen, wispelturig zijn. En of die robots dat allemaal kunnen volgen betwijfel ik toch.
Wat kosten betreft, heb ik ook nogal wat vraagtekens. Als je de arbeidsuren buiten beschouwing laat, blijven er altijd nog de materiaalkosten over. Die grondstoffen zullen niet gratis zijn. Levensmiddelen vallen niet uit de lucht. Energie kunnen we nu ook al uit zonnecellen halen maar het is bepaald niet gratis. Eigenlijk ga je dan weer terug naar de ouderwetse ruilhandel. Dan zou de mens zelf ‘ideaal’ moeten zijn. Maar ik denk dat dat nog heel lang zal duren, als het al mogelijk is.

Uitgaande van de ideale wereld zou ik, buiten tuinieren, mij vooral bezig houden met het restaureren van dingen die anderen afgedankt hebben. Fotografie, watersport, sciencefiction en modelbouw hebben ook mijn aandacht. Vervelen zal ik mij zeker niet. Gepensioneerd zijn is voor mij een vorm van een ideale wereld. Je zou alleen nog de conditie van een 30jarige moeten hebben…
Ik denk dat het met dat ‘gekrenkt zijn’ nog wel zal meevallen. Er zal nog veel tijd overheen gaan voordat de mens werkelijk van de robotwereld zal gaan profiteren. In eerste instantie zullen bedrijven die robots aanschaffen en dat doen omdat ze goedkoper zijn dan menselijke werknemers. Die willen ze enkel maar zonder kosten lozen. Maar wie gaat dan het inkomen van die werknemer vergoeden? Er zal een complete wereldwijde omslag in denken moeten komen.
Ik geef toe dat er in de wereld veel rottigheid en ellende is. Maar zover als jij gaat, alsof alle mensen verdorven zijn, zou ik niet willen gaan. Er zijn ook veel goede mensen en er gebeuren ook wel veel positieve dingen. Maar die halen het nieuws niet.

Die zogeheten filogenese-ontogenese nexus is een interessante gedachte. Ik denk dat die stijgende lijn, dat de mens steeds beter en meer empathisch wordt, er wel in zit. Al zit die curve wel vol pieken en dalen. En is ook daar nog een lange weg te gaan. Maar ook hier zal AI wel een hulpmiddel kunnen zijn maar zeker geen leiding nemen. De verbetering van de mens zal toch echt uit de mens zelf moeten voortkomen. Kant heeft wel een mooi verhaal geschreven hoe de ideale mens zou moeten zijn, maar in hoeverre is dat realistisch? Iedereen heeft wel een idee hoe de ideale wereld er uit zou moeten zien. Maar als je het 8miljard mensen vraagt, krijg je 8miljard meningen, omdat alle mensen nu eenmaal verschillend zijn. En ‘gewetensvol handelen’ is ook nogal een rekbaar begrip en is mede afhankelijk van de plek waar je geboren ben, wie je ouders zijn, de opleiding die je genoten hebt en de omgeving waar je in opgroeit. Ik denk dat de ouderwetse Tien Geboden nog de beste en simpelste leidraad is als je als een redelijk persoon gezien wil worden. Ongelovigen kunnen de eerste drie geboden eventueel overslaan. De mensen zullen zeker hun zelfstandige ik behouden. En AI kan daarbij best wel een hulpmiddel of handboek zijn maar ook niet meer dan dat. Het streven naar een ideale, of beter gezegd, vredige en prettige samenleving zal toch echt uit de mens zelf moeten komen.

Aan de filmpjes kun je zien dat de technische ontwikkelingen zeer snel gaan. En zijn er al fabrieken die vrijwel geheel met robots werken. Maar nog steeds zijn daar mensen die de boel in de gaten houden en aan de noodrem kunnen trekken als het fout dreigt te gaan. Daarnaast ken ik nog niemand die een privé robot heeft in de vorm van een mannetje of een vrouwtje die als een soort slaafje het huishouden en andere klusjes doet. Het is allemaal nog laboratoriumwerk Dus een opstand van ontevreden robots verwacht ik voorlopig nog niet. AI is een wat ander verhaal. Door fouten of storingen of sabotage kan AI verkeerde signalen doorsturen waardoor door AI gestuurde apparaten schade kunnen aanrichten. Kan bijvoorbeeld het hele electriciteitsnetwerk uitvallen met alle gevolgen van dien. Maar dan zal het altijd een menselijke fout zijn en geen opstand van de techniek.

Maar ik kan ook niet in de toekomst kijken dus ik laat mij maar verrassen.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Tue Jun 04, 2024 10:19 am

Tympaan wrote:
Sun Jun 02, 2024 2:22 pm
Nicolaas wrote:
Wed May 29, 2024 11:53 am
Jij komt hier met de andere zijde van de medaille. Alle respect voor, en de wetenschappelijke wereld houdt hier ook zijn hart over vast, over de vragen en kanttekeningen die je hier maakt, maar ik ben geneigd de zaken toch wat positiever te bekijken


Dat spul is natuurlijk al in verkeerde handen, ook daar waar de snelste ontwikkelingen van robotisering en ai toepassingen plaatsvinden, China. Je kunt AI robots voor de meest vreselijke zaken aanwenden, op CNN vandaag zie je hoe China de eerste robots met mitrailleur om mensen af te knallen in gebruik heeft genomen.
Dat bewijst maar eens temeer dat de mens degene is die de robots en de AI regelen en gebruiken. Of in het geval van China, misbruiken. Mensen met een ziekelijke inslag geven de robots machinegeweren om dood en verderf te zaaien. Normaal denkende mensen geven die robots gereedschappen om het leven te veraangenamen. Die robot zelf interesseert het helemaal niets. Hij is maar een ding, een gebruiksvoorwerp zonder enig gevoel of emotie.
Hier hebben we het over de robot als instrument, de veelal nog erg primitieve robot van deze tijd, niet te vergelijken met de autonome robot die over een al hogere mate van intelligentie (kennis en inzicht) zal beschikken


Robots/AI programma's zijn 100% rationeel in hun uitvoering van een probleem dat wij hen voorleggen, alsook in machinelearning en deeplearning, terwijl de mens zich in die mentaal-fysieke activiteiten vaak ongelooflijk dwaas door emoties en gezindheid laat leiden, waar conflicten en oorlogen en vele andere catastrofes uit voortkomen, en niet te vergeten zijn onwetendheid en redeneringsfouten (jumping conclusions etc) plus vaak tijdgebrek. Die gebreken kent AI niet, zeker niet in de toekomst.
Het is natuurlijk een beetje hoe je ‘rationeel’ definieert. Voor mij heeft het woord toch iets met gevoel of emotie te maken. Mensen kunnen in meerdere of mindere mate rationeel handelen al naar gelang of ze meer met hun verstand of meer met hun gevoel te werk gaan. Kan bijvoorbeeld om een auto gaan. De één ziet een auto puur als een vervoermiddel. Hij zal bij voorkeur een nieuwe moderne auto kopen die in zijn behoefte voorziet. Hij zal het onderhoud het liefst door een garagebedrijf laten doen. Deze man denkt meer met zijn verstand en kun je dus een rationeel persoon noemen. De ander heeft een mooie oldtimer en ziet dit als een hobby. Als een passie wellicht. Hij sleutelt en poetst daar meer aan als dat dat hij er meer rijdt. Deze persoon handelt dan meer met zijn gevoel en is op het gebied van auto’s minder rationeel ingesteld.
Een machine of een robot kun je hooguit efficient noemen. Een zo laag mogelijk energieverbruik en een zo hoog mogelijke productiviteit zijn daarbij de kernwoorden. Dat zijn zaken die de mens bepaalt en waarbij de robot geen inspraak heeft. Dat kan die ook niet want dan zou die een eigen wil moeten hebben en die hebben apparaten nu eenmaal niet.
Ik ben het helemaal met je eens dat er veel te veel idioten op de wereld rondlopen die er alleen maar op uit zijn om hun medemensen het leven zuur te maken. Op kleine en op grote schaal. Dat is altijd al zo geweest en zal ook altijd wel zo blijven, vrees ik. Het meeste komt voort uit hebzucht en machtswellust en dat is een beetje het kenmerk van het menselijk karakter.
Ik zou niet weten wat AI daar aan zal veranderen. Het blijft in mijn ogen toch een soort veredelde encyclopedie waar een heleboel data is ingevoerd en waar je naar believen kennis kan uithalen. Wat er met die kennis gebeurt hangt dan weer af van de aanvrager. Al zal misschien geen gebreken hebben maar het kan ook niets afdwingen. Of wil je een toekomst waarin het wemelt van de robocops die, aangestuurd door een soort AI, burgers gaan corrigeren en bestraffen? Dan gaan we aardig de kant van China op.

Heb ik eigenlijk hetzelfde als voorgaand antwoord pop. De definitie van het woord rationeel sluit inderdaad de invloed van enig sentiment of enige emotie uit en ik betrek de term rationeel alleen op de uitvoering van een opdracht (bv een vraag die we aan chatgpt stellen) , niet op het bedenken van opdrachten (zo'n vraag dus bv) , dat doet de mens vooralsnog. Maar de robot gaat ook die functie van ons overnemen wanneer ik even afga op de grote consensus die daarover bestaat bij de wetenschappers die zich met deze ontwikkelingen bezighouden. Ik kan uiteraard niet bewijzen dat zij daarin gelijk hebben, maar zij zijn zoveel knapper, begaafder en inzichtrijker op dit gebied dan ik dat ik hun toekomstvisie wel moet volgen naar mijn bescheiden mening.
Ja daar zou de wereld zeker beter van kunnen worden, zie vorige reactie. Bij veroordelingen worden ongelooflijk vaak fouten gemaakt, door kokervisie, door vooroordelen, te weinig gegevens die in kaart gebracht werden. Komt straks niet meer voor. Maar uiteindelijk mag gewoon een menselijke rechter het eindoordeel opmaken natuurlijk, eventueel ook nog met inbreng van menselijke advocaten. Het één (gebruikmaking van ai onderzoek) hoeft het ander niet uit te sluiten.
Persoonlijk betwijfel ik toch of de wereld er beter van zal worden. Ongetwijfeld zullen er fouten gemaakt worden en als het jezelf betreft, zal dat heel frustrerend zijn. Maar ik denk in z’n algemeenheid dat het rechtssysteem in Nederland nog best wel redelijk functioneert. Als AI gebruikt kan worden als hulpmiddel is dat geen probleem. Maar ik vind dat het toch de menselijke rechters, aanklagers en advocaten zullen moeten zijn die het eindoordeel bepalen. Algoritmes kunnen heel goed werken maar het blijft iets dat door mensen bedacht en gemaakt is.
Ik geloof ook dat ons rechtssysteem heel redelijk functioneert en dat het beslist geen noodzaak is daar een volledig AI-geleid systeem van te maken maar ik denk wel dat het langzaam die kant op zal gaan, zoals AI alle beroepen, alle belangrijke functies die de mens uitoefent over gaat nemen (ook weer volgens de geleerden he).

Dat zou heel goed kunnen dat dit de grootste krenking van het menselijk ego gaat worden die ooit in de geschiedenis plaatsvond (na eerdere ontluisteringen door de kosmologie (de aarde niet het centrum van het 'heelal'), de evolutietheorie (de mens gewoon een zoogdiersoort die zich als alle andere zoogdieren ontwikkeld heeft uit de lagere diersoorten) en de psychoanalyse (de mens is speelbal van zij driftleven) .
De robot, de computer, AI is ons straks de baas. In alle opzichten. Qua intelligentie, qua creativiteit, qua fysieke vermogens (alle takken van sport bv), hij troeft ons tevens af, maakt ons overbodig, nee overtollig en ongewenst door onze gebrekkig functioneren in elk beroep. Maar ja, daar staat wel een geweldige vrijheid tegenover. Vanuit het rijk van noodzaak komen we in een speeltuin van onze liefhebberijen terecht. Ik zou ervoor tekenen hoor.
Op een hoger niveau gebracht worden door onze omgang met AI, daar bedoel ik dus dat die al grotere vertrouwdheid met de rationele oplossingswijze van AI besturingssystemen -die ons daar bovendien te allen tijde op een beleefde rustige wijze van bedienen, onszelf positief gaat beïnvloeden, precies als de omgang met driftige, kortaangebonden, overspannen, onverschillige of juist veel te bemoeiallige mensen iemand beïnvloedt, is een koele wijze van adviseren en opereren bij alle mogelijk problemen die we tegenkomen buitengewoon gunstig voor ons gemoed en ons eigen opereren en reflecteren.
Ik voel mij niet zo gekrenkt omdat ik biologisch gezien maar een zoogdier ben maar ik weet dat dat in vroegere tijden anders was, mede omdat volgens religieuze regels de mens door God geschapen zou zijn. Maar ik ben er absoluut niet van overtuigd dat de robot, computer of AI ons straks de baas is. En als dat al zou kunnen zouden we dat ten koste van alles moeten zien te voorkomen. De robot zal hoogstens een menselijk uiterlijk kunnen krijgen omdat dat er zo leuk uitziet voor de gebruiker. In een restaurant doet het prettiger aan als er een pop in de vorm van een perfect mens aan je tafel komt dan wanneer een soort olievat de bestelling komt opnemen. De robot als sportsman? Wat heeft dat voor zin? Dat heeft niets met sport te maken maar meer met wie de sterkste, snelste of lenigste robot kan bouwen, al naar gelang van het soort “sport” dat ze moeten beoefenen. Robots kennen geen gevoel voor sportiviteit dus die zullen er geen plezier aan beleven.
Natuurlijk kunnen robots sterker zijn dan mensen. Een op afstand bestuurde graafmachine kan je als een robot zien en qua kracht verlies je daar altijd van. Maar die robotgraafmachine heeft helemaal geen behoefte om een mens of soortgenoot aan te vallen. Die wacht braaf totdat de schakelaar op ‘aan’ gezet wordt en dan gaat die dat doen waarvoor hij geprogrammeerd is.
Een computer zal een heleboel kunnen en zal meer kennis bevatten dan een menselijk brein maar dat maakt hem nog niet intelligent. Want het is de bouwer van de computer die de data en het stuurprogramma inbouwen en het hangt van de gebruiker af of hij die kennis voldoende kan benutten.
Inderdaad, in een ideale wereld hoeft de mens alleen maar te doen wat hij leuk vindt en op het moment dat het hem uitkomt. Ik zou daar ook geen probleem mee hebben want ik heb meer hobby’s dan levensjaren. Maar dan moet je ook voldoende geld hebben om je tijd te vullen met die hobby’s. En dan kom ik toch weer op de vraag: wie gaat dat betalen? De overheid? En hoe komt die dan weer aan dat geld? Daarnaast, is het voor iedereen wel zo ideaal? Zullen er geen mensen zijn die zich met al die vrije tijd geen raad weten? Zich wezenloos vervelen en daardoor weer rottigheid gaan uithalen? Ik vrees dat er maar een bepaald aantal mensen op een hoger niveau gebracht zullen worden door het gebruik van AI. Maar de meesten zullen afhaken omdat zij het niet begrijpen en niet kunnen volgen. Een nieuwe vorm van tweedeling zal er dan ontstaan.
Uiteraard heeft iedereen wel eens te maken met driftige, kortaangebonden, overspannen, onverschillige of juist veel te bemoeiallige mensen. Dat hoort bij het leven. Maar ik denk dat ook computers, robots en AI wel eens bronnen van ergernis en frustratie kunnen zijn. Kortom, ik heb er geen hoge verwachtingen van.

Het is voor de mens een technische uitdaging robots te ontwikkelen die van alles beter kunnen dan de mens, daarom zie je nu ook een ontwikkeling gaande van robots die kunnen voetballen en verspringen, en tafeltennissen, noem maar op, en we hadden natuurlijk al heel lang de onverslaanbaar geworden schaakcomputer. Dat is niet omdat robots de behoefte hebben die sporten te kunnen beoefenen maar wij (kennelijk).
Elon Musk zegt denk ik terecht dat het ons aan niets zal hoeven(!) te ontbreken terwijl de robot al het werk verricht. Robots kunnen robots maken en robots onderhouden (wat nu al gebeurt), zij kunnen de stoffen verzamelen die daarvoor nodig zijn en alle constructies daartoe uitvoeren. Energie zullen ze kunnen halen uit bv zonnecellen. Met andere woorden: er zijn geen kosten meer verbonden aan produktie van levensmiddelen en goederen en de uitvoering van alle voor de mens benodigde diensten.
De ambitie om handel te drijven, dingen te produceren om die te verkopen, die moeten we laten varen. Dat kunnen we veel beter aan de robot overlaten. Musk zegt trouwens - en ik geloof hem- dat deze ALLE beroepen over gaat nemen. We zullen dingen kunnen gaan doen die hun vervulling in zichzelf hebben. Dat is afhankelijk van iemands aanleg en interesse. Voor iemand als mijzelf zou dat tuinieren kunnen zijn, of de natuur bestuderen dan wel er gewoon van te genieten met snorkelen over bijzondere koraalgebieden, met zweefvliegen, de bergen in trekken.. En lekker veel sporten, ook teamsporten, veel meer met andere mensen samen gaan doen, want we zijn veel te veel langs mekaar heen gaan ;leven door de ratrace waarin we ons zo lang bevonden, zou allemaal weer helemaal goed kunnen komen door verdere robotisering. Als kind vulden we ook gemakkelijk onze tijd met onze echte liefhebberijen, daar kan de mens straks mogelijk heel zijn leven mee vullen. Maar vooral in gemeenschappelijk verband, zoals we dat ook als kind kenden. In je eentje verveel je je natuurlijk snel.
Punt blijft natuurlijk dat het gros van de mensen toch iets wil doen. Sommigen willen juist dingen maken. Anderen handelen graag. En die willen helemaal niet sporten. Of hebben watervrees en zien dat snorkelen helemaal niet zitten. Daarom zeg ik ook altijd dat de ideale wereld voor de één lang niet altijd de ideale wereld voor een ander hoeft te zijn. En als je mensen gaat verbieden om bepaalde handelingen te doen wordt het al bij voorbaat geen ideale wereld.

Het verschil tussen ons zit ‘m vooral dat jij de neiging heb om AI en robottechniek als een soort nieuwe mens te zien – denk ik – die de wereld wil verbeteren. En o ja, er valt nog veel te verbeteren.
Voor mij ligt er een scherpe grens tussen de mens met zijn gevoelens, zijn emoties, zijn empathie enerzijds en de mechanische, technische en electronische wereld van de robottechniek anderzijds. En zal de mens altijd de supervisie over de robot en aanverwante zaken blijven houden.

Ik zeg niet dat mensen gedwongen moeten worden te gaan snorkelen of andere sporten te gaan beoefenen, maar juist dat hij het helemaal zelf mag weten hoe hij zijn tijd doorbrengt, en daarbij mag hij natuurlijk dingen gaan maken, dingen gaan doen die ook de robot (waarschijnlijk honderd keer beter en sneller) al doet, waarom niet, als iemand daar plezier in heeft? Ikzelf zou heel graag tuinieren, gewoon om het tuinieren zelf. Maar de eventuele opbrengst daarvan zal in het niet vallen met die van de gerobotiseerde landbouw die ons zonder enige inspanning en volkomen kosteloos alle mogelijke groenten en fruit levert (nog weer even de toekomstvisie van Musk volgend). Waar zou jij vooral je tijd mee vullen Tympaan, je schrijft dat je tijd tekort komt voor al je liefhebberijen, ben wel benieuwd?

De krenkingen waar ik aan refereerde die voelen wij niet als individu, maar hebben wij als mensheid, als soort wel degelijk ondergaan. De mens is gedegradeerd van een wezen dat zich het evenbeeld van een allesvermogende goddelijke geest voelde, levend op een voor hem bedoelde planeet met dieren en planten enkel om in zijn behoeftes te voorzien, en begiftigd met een intelligentie als het allerhoogste fenomeen van heel de schepping tot een zoogdiersoort dat onder ogen moet zien hoe hij door zijn zieke heerszuchtige, oorlogszuchtige, destructieve natuur heel deze planeet (een zandkorreltje binnen een universum van talloze sahara's) aan het verwoesten is, de boomtak waar hij op zit aan het afzagen is waarschijnlijk zonder zichzelf daarvan voldoende te kunnen weerhouden. We zijn een mislukking, een plaag, een verschrikkelijk stuk ongedierte op deze wereld, welbeschouwd. Duik de geschiedenis van de filosofie nog maar eens in, nooit eerder kwam de mens tot dit zelfinzicht en altijd heeft hij aan een aan waanzin grenzende zelfoverschatting , een pathologisch hallucinatoir narcistisch zelfbeeld geleden.

Over filosofie gesproken, Freud vergeleek de ontwikkeling van de mensheid met die van de mens (de zogeheten filogenese-ontogenese nexus). Van een puur driftmatig wezen, het Es, de baby-peuter ontwikkelt de mens zich tot een zelfbewust 'ik' (das Ich) met als innerlijk toeziende geest het geweten (das Ueber Ich). Wo Es ist soll Ich werden, een gewetensvol 'ik'. Het kan natuurlijk, al zijn daar weinig aanwijzingen voor, maar het zou kunnen zijn dat AI in de toekomst de rol van 'ons' Ueber ich gaat vervullen, of gaat aanvullen, gaat bekrachtigen. De mens behoudt dan zijn zelfstandig 'ik' maar wordt geholpen en bijgestaan als een daadwerkelijk volwassen en dus tevens gewetensvol ik te handelen. Lijkt me niet verkeerd :). Voor 'gewetensvol handelen' zijn overigens gemakkelijk objectieve criteria op te stellen, waar oa Kant de weg toe geplaveid heeft

.

.
[/quote]


Heb alleen nog maar de eerste 35 minuten gezien, maar die vormen op zich een erg goede illustratie bij het bovenstaande

nog een ander gelukkig heel kort filmpje over de ontwikkeling van robots op insektenformaat, of in de nabije toekomst stellig nog kleiner en mogelijk zelfs onzichtbaar (nanorobots)

Zullen natuurlijk ook naast allerlei nuttige toepassingen verschrikkelijke dingen mee aangericht kunnen worden

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Sun Jun 02, 2024 2:22 pm

Nicolaas wrote:
Wed May 29, 2024 11:53 am
Jij komt hier met de andere zijde van de medaille. Alle respect voor, en de wetenschappelijke wereld houdt hier ook zijn hart over vast, over de vragen en kanttekeningen die je hier maakt, maar ik ben geneigd de zaken toch wat positiever te bekijken


Dat spul is natuurlijk al in verkeerde handen, ook daar waar de snelste ontwikkelingen van robotisering en ai toepassingen plaatsvinden, China. Je kunt AI robots voor de meest vreselijke zaken aanwenden, op CNN vandaag zie je hoe China de eerste robots met mitrailleur om mensen af te knallen in gebruik heeft genomen.
Dat bewijst maar eens temeer dat de mens degene is die de robots en de AI regelen en gebruiken. Of in het geval van China, misbruiken. Mensen met een ziekelijke inslag geven de robots machinegeweren om dood en verderf te zaaien. Normaal denkende mensen geven die robots gereedschappen om het leven te veraangenamen. Die robot zelf interesseert het helemaal niets. Hij is maar een ding, een gebruiksvoorwerp zonder enig gevoel of emotie.



Robots/AI programma's zijn 100% rationeel in hun uitvoering van een probleem dat wij hen voorleggen, alsook in machinelearning en deeplearning, terwijl de mens zich in die mentaal-fysieke activiteiten vaak ongelooflijk dwaas door emoties en gezindheid laat leiden, waar conflicten en oorlogen en vele andere catastrofes uit voortkomen, en niet te vergeten zijn onwetendheid en redeneringsfouten (jumping conclusions etc) plus vaak tijdgebrek. Die gebreken kent AI niet, zeker niet in de toekomst.
Het is natuurlijk een beetje hoe je ‘rationeel’ definieert. Voor mij heeft het woord toch iets met gevoel of emotie te maken. Mensen kunnen in meerdere of mindere mate rationeel handelen al naar gelang of ze meer met hun verstand of meer met hun gevoel te werk gaan. Kan bijvoorbeeld om een auto gaan. De één ziet een auto puur als een vervoermiddel. Hij zal bij voorkeur een nieuwe moderne auto kopen die in zijn behoefte voorziet. Hij zal het onderhoud het liefst door een garagebedrijf laten doen. Deze man denkt meer met zijn verstand en kun je dus een rationeel persoon noemen. De ander heeft een mooie oldtimer en ziet dit als een hobby. Als een passie wellicht. Hij sleutelt en poetst daar meer aan als dat dat hij er meer rijdt. Deze persoon handelt dan meer met zijn gevoel en is op het gebied van auto’s minder rationeel ingesteld.
Een machine of een robot kun je hooguit efficient noemen. Een zo laag mogelijk energieverbruik en een zo hoog mogelijke productiviteit zijn daarbij de kernwoorden. Dat zijn zaken die de mens bepaalt en waarbij de robot geen inspraak heeft. Dat kan die ook niet want dan zou die een eigen wil moeten hebben en die hebben apparaten nu eenmaal niet.
Ik ben het helemaal met je eens dat er veel te veel idioten op de wereld rondlopen die er alleen maar op uit zijn om hun medemensen het leven zuur te maken. Op kleine en op grote schaal. Dat is altijd al zo geweest en zal ook altijd wel zo blijven, vrees ik. Het meeste komt voort uit hebzucht en machtswellust en dat is een beetje het kenmerk van het menselijk karakter.
Ik zou niet weten wat AI daar aan zal veranderen. Het blijft in mijn ogen toch een soort veredelde encyclopedie waar een heleboel data is ingevoerd en waar je naar believen kennis kan uithalen. Wat er met die kennis gebeurt hangt dan weer af van de aanvrager. Al zal misschien geen gebreken hebben maar het kan ook niets afdwingen. Of wil je een toekomst waarin het wemelt van de robocops die, aangestuurd door een soort AI, burgers gaan corrigeren en bestraffen? Dan gaan we aardig de kant van China op.





Ja daar zou de wereld zeker beter van kunnen worden, zie vorige reactie. Bij veroordelingen worden ongelooflijk vaak fouten gemaakt, door kokervisie, door vooroordelen, te weinig gegevens die in kaart gebracht werden. Komt straks niet meer voor. Maar uiteindelijk mag gewoon een menselijke rechter het eindoordeel opmaken natuurlijk, eventueel ook nog met inbreng van menselijke advocaten. Het één (gebruikmaking van ai onderzoek) hoeft het ander niet uit te sluiten.
Persoonlijk betwijfel ik toch of de wereld er beter van zal worden. Ongetwijfeld zullen er fouten gemaakt worden en als het jezelf betreft, zal dat heel frustrerend zijn. Maar ik denk in z’n algemeenheid dat het rechtssysteem in Nederland nog best wel redelijk functioneert. Als AI gebruikt kan worden als hulpmiddel is dat geen probleem. Maar ik vind dat het toch de menselijke rechters, aanklagers en advocaten zullen moeten zijn die het eindoordeel bepalen. Algoritmes kunnen heel goed werken maar het blijft iets dat door mensen bedacht en gemaakt is.





Dat zou heel goed kunnen dat dit de grootste krenking van het menselijk ego gaat worden die ooit in de geschiedenis plaatsvond (na eerdere ontluisteringen door de kosmologie (de aarde niet het centrum van het 'heelal'), de evolutietheorie (de mens gewoon een zoogdiersoort die zich als alle andere zoogdieren ontwikkeld heeft uit de lagere diersoorten) en de psychoanalyse (de mens is speelbal van zij driftleven) .
De robot, de computer, AI is ons straks de baas. In alle opzichten. Qua intelligentie, qua creativiteit, qua fysieke vermogens (alle takken van sport bv), hij troeft ons tevens af, maakt ons overbodig, nee overtollig en ongewenst door onze gebrekkig functioneren in elk beroep. Maar ja, daar staat wel een geweldige vrijheid tegenover. Vanuit het rijk van noodzaak komen we in een speeltuin van onze liefhebberijen terecht. Ik zou ervoor tekenen hoor.
Op een hoger niveau gebracht worden door onze omgang met AI, daar bedoel ik dus dat die al grotere vertrouwdheid met de rationele oplossingswijze van AI besturingssystemen -die ons daar bovendien te allen tijde op een beleefde rustige wijze van bedienen, onszelf positief gaat beïnvloeden, precies als de omgang met driftige, kortaangebonden, overspannen, onverschillige of juist veel te bemoeiallige mensen iemand beïnvloedt, is een koele wijze van adviseren en opereren bij alle mogelijk problemen die we tegenkomen buitengewoon gunstig voor ons gemoed en ons eigen opereren en reflecteren.
Ik voel mij niet zo gekrenkt omdat ik biologisch gezien maar een zoogdier ben maar ik weet dat dat in vroegere tijden anders was, mede omdat volgens religieuze regels de mens door God geschapen zou zijn. Maar ik ben er absoluut niet van overtuigd dat de robot, computer of AI ons straks de baas is. En als dat al zou kunnen zouden we dat ten koste van alles moeten zien te voorkomen. De robot zal hoogstens een menselijk uiterlijk kunnen krijgen omdat dat er zo leuk uitziet voor de gebruiker. In een restaurant doet het prettiger aan als er een pop in de vorm van een perfect mens aan je tafel komt dan wanneer een soort olievat de bestelling komt opnemen. De robot als sportsman? Wat heeft dat voor zin? Dat heeft niets met sport te maken maar meer met wie de sterkste, snelste of lenigste robot kan bouwen, al naar gelang van het soort “sport” dat ze moeten beoefenen. Robots kennen geen gevoel voor sportiviteit dus die zullen er geen plezier aan beleven.
Natuurlijk kunnen robots sterker zijn dan mensen. Een op afstand bestuurde graafmachine kan je als een robot zien en qua kracht verlies je daar altijd van. Maar die robotgraafmachine heeft helemaal geen behoefte om een mens of soortgenoot aan te vallen. Die wacht braaf totdat de schakelaar op ‘aan’ gezet wordt en dan gaat die dat doen waarvoor hij geprogrammeerd is.
Een computer zal een heleboel kunnen en zal meer kennis bevatten dan een menselijk brein maar dat maakt hem nog niet intelligent. Want het is de bouwer van de computer die de data en het stuurprogramma inbouwen en het hangt van de gebruiker af of hij die kennis voldoende kan benutten.
Inderdaad, in een ideale wereld hoeft de mens alleen maar te doen wat hij leuk vindt en op het moment dat het hem uitkomt. Ik zou daar ook geen probleem mee hebben want ik heb meer hobby’s dan levensjaren. Maar dan moet je ook voldoende geld hebben om je tijd te vullen met die hobby’s. En dan kom ik toch weer op de vraag: wie gaat dat betalen? De overheid? En hoe komt die dan weer aan dat geld? Daarnaast, is het voor iedereen wel zo ideaal? Zullen er geen mensen zijn die zich met al die vrije tijd geen raad weten? Zich wezenloos vervelen en daardoor weer rottigheid gaan uithalen? Ik vrees dat er maar een bepaald aantal mensen op een hoger niveau gebracht zullen worden door het gebruik van AI. Maar de meesten zullen afhaken omdat zij het niet begrijpen en niet kunnen volgen. Een nieuwe vorm van tweedeling zal er dan ontstaan.
Uiteraard heeft iedereen wel eens te maken met driftige, kortaangebonden, overspannen, onverschillige of juist veel te bemoeiallige mensen. Dat hoort bij het leven. Maar ik denk dat ook computers, robots en AI wel eens bronnen van ergernis en frustratie kunnen zijn. Kortom, ik heb er geen hoge verwachtingen van.





De ambitie om handel te drijven, dingen te produceren om die te verkopen, die moeten we laten varen. Dat kunnen we veel beter aan de robot overlaten. Musk zegt trouwens - en ik geloof hem- dat deze ALLE beroepen over gaat nemen. We zullen dingen kunnen gaan doen die hun vervulling in zichzelf hebben. Dat is afhankelijk van iemands aanleg en interesse. Voor iemand als mijzelf zou dat tuinieren kunnen zijn, of de natuur bestuderen dan wel er gewoon van te genieten met snorkelen over bijzondere koraalgebieden, met zweefvliegen, de bergen in trekken.. En lekker veel sporten, ook teamsporten, veel meer met andere mensen samen gaan doen, want we zijn veel te veel langs mekaar heen gaan ;leven door de ratrace waarin we ons zo lang bevonden, zou allemaal weer helemaal goed kunnen komen door verdere robotisering. Als kind vulden we ook gemakkelijk onze tijd met onze echte liefhebberijen, daar kan de mens straks mogelijk heel zijn leven mee vullen. Maar vooral in gemeenschappelijk verband, zoals we dat ook als kind kenden. In je eentje verveel je je natuurlijk snel.
Punt blijft natuurlijk dat het gros van de mensen toch iets wil doen. Sommigen willen juist dingen maken. Anderen handelen graag. En die willen helemaal niet sporten. Of hebben watervrees en zien dat snorkelen helemaal niet zitten. Daarom zeg ik ook altijd dat de ideale wereld voor de één lang niet altijd de ideale wereld voor een ander hoeft te zijn. En als je mensen gaat verbieden om bepaalde handelingen te doen wordt het al bij voorbaat geen ideale wereld.

Het verschil tussen ons zit ‘m vooral dat jij de neiging heb om AI en robottechniek als een soort nieuwe mens te zien – denk ik – die de wereld wil verbeteren. En o ja, er valt nog veel te verbeteren.
Voor mij ligt er een scherpe grens tussen de mens met zijn gevoelens, zijn emoties, zijn empathie enerzijds en de mechanische, technische en electronische wereld van de robottechniek anderzijds. En zal de mens altijd de supervisie over de robot en aanverwante zaken blijven houden.



.

.
[/quote]

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Wed May 29, 2024 11:53 am

Jij komt hier met de andere zijde van de medaille. Alle respect voor, en de wetenschappelijke wereld houdt hier ook zijn hart over vast, over de vragen en kanttekeningen die je hier maakt, maar ik ben geneigd de zaken toch wat positiever te bekijken
Tympaan wrote:
Sat May 25, 2024 10:58 am
Ik ben er zeker van overtuigd dat robots en AI de mens een heleboel voordelen kan bieden. Maar het zal er vooral van afhangen wie gaat bepalen wat die robots allemaal wel of niet mogen doen. De mens is de Grote Creator van de robots en de AI, maar tevens de zwakke schakel in dat hele technische gebeuren als het om de toepassingen gaat. Valt het spul in verkeerde handen dan de schade apocalyptisch zijn.
Dat spul is natuurlijk al in verkeerde handen, ook daar waar de snelste ontwikkelingen van robotisering en ai toepassingen plaatsvinden, China. Je kunt AI robots voor de meest vreselijke zaken aanwenden, op CNN vandaag zie je hoe China de eerste robots met mitrailleur om mensen af te knallen in gebruik heeft genomen.

Je kan zeggen dat een robot 100% rationeel is. Maar wat is in deze context rationeel? Is een auto rationeel? Is een robotmaaier rationeel? In mijn ogen zijn het enkel maar apparaten die op een bepaalde manier zijn afgesteld. Apparaten kunnen praktisch, efficiënt, economisch, handig, en soms zelfs onmisbaar zijn. Een robot kan heel natuurgetrouw een mens uitbeelden en je kan er allerlei zoetgevooisde stemmetjes en geluidjes inbouwen en zelfs met zijn/haar ogen laten knipperen, dan nog blijft het een veredelde etalagepop. Uiteindelijk blijft het toch weer de mens die de robot “leven” geeft, of beter gezegd, de commando’s of handelingen instelt die afgestemd zijn op de taak die die robot moet uitvoeren. Een robot voelt niets en kan mijns inziens dus ook niet zen zijn. Net zomin als de robotmaaier die enkel maar domweg zijn rondjes over het gazon sukkelt omdat zijn baasje de schakelaar op ‘aan’ gezet heeft.
Robots/AI programma's zijn 100% rationeel in hun uitvoering van een probleem dat wij hen voorleggen, alsook in machinelearning en deeplearning, terwijl de mens zich in die mentaal-fysieke activiteiten vaak ongelooflijk dwaas door emoties en gezindheid laat leiden, waar conflicten en oorlogen en vele andere catastrofes uit voortkomen, en niet te vergeten zijn onwetendheid en redeneringsfouten (jumping conclusions etc) plus vaak tijdgebrek. Die gebreken kent AI niet, zeker niet in de toekomst.
De mens is vooral heel verschillend. De één zal rationeler handelen dan de ander, dat valt niet te ontkennen. Mensen hebben nu eenmaal hun gevoelens, sentimenten en hun emoties, hun voorkeuren en hun hebbelijkheden. Dat is sinds het bestaan van de mensheid niet anders geweest en ik denk dat dat ook nooit anders zal worden. Dat zullen die robots ook nooit gaan veranderen, simpelweg omdat het de mens is die de robot maakt of breekt en niet andersom.
Stel je een rechtbank voor waar een verdachte enkel door een soort AI veroordeeld wordt. Er komt geen advocaat, aanklager en rechter meer aan te pas. Alles gaat volgens een - door mensen gemaakt – algoritme. Feitelijk hoeft die verdachte zijn cel niet eens meer uit. Hij kan zijn “rechtszaak” op een schermpje in de cel volgen. Zou daar de wereld beter van worden?
Ja daar zou de wereld zeker beter van kunnen worden, zie vorige reactie. Bij veroordelingen worden ongelooflijk vaak fouten gemaakt, door kokervisie, door vooroordelen, te weinig gegevens die in kaart gebracht werden. Komt straks niet meer voor. Maar uiteindelijk mag gewoon een menselijke rechter het eindoordeel opmaken natuurlijk, eventueel ook nog met inbreng van menselijke advocaten. Het één (gebruikmaking van ai onderzoek) hoeft het ander niet uit te sluiten.

Ik betwijfel ten zeerste of de mensheid op een veel hoger 'geestelijk' niveau gebracht zal worden. Ik denk dat onverschilligheid en afstomping veel meer op de loer zullen liggen, met name bij de gemiddelde burger. Je ziet nu al hoe machteloos men zich voelt tegenover een onzichtbare, ongrijpbare overheid. Dat zal door het gebruik van AI enkel nog maar toenemen.
Dat zou heel goed kunnen dat dit de grootste krenking van het menselijk ego gaat worden die ooit in de geschiedenis plaatsvond (na eerdere ontluisteringen door de kosmologie (de aarde niet het centrum van het 'heelal'), de evolutietheorie (de mens gewoon een zoogdiersoort die zich als alle andere zoogdieren ontwikkeld heeft uit de lagere diersoorten) en de psychoanalyse (de mens is speelbal van zij driftleven) .
De robot, de computer, AI is ons straks de baas. In alle opzichten. Qua intelligentie, qua creativiteit, qua fysieke vermogens (alle takken van sport bv), hij troeft ons tevens af, maakt ons overbodig, nee overtollig en ongewenst door onze gebrekkig functioneren in elk beroep. Maar ja, daar staat wel een geweldige vrijheid tegenover. Vanuit het rijk van noodzaak komen we in een speeltuin van onze liefhebberijen terecht. Ik zou ervoor tekenen hoor.
Op een hoger niveau gebracht worden door onze omgang met AI, daar bedoel ik dus dat die al grotere vertrouwdheid met de rationele oplossingswijze van AI besturingssystemen -die ons daar bovendien te allen tijde op een beleefde rustige wijze van bedienen, onszelf positief gaat beïnvloeden, precies als de omgang met driftige, kortaangebonden, overspannen, onverschillige of juist veel te bemoeiallige mensen iemand beïnvloedt, is een koele wijze van adviseren en opereren bij alle mogelijk problemen die we tegenkomen buitengewoon gunstig voor ons gemoed en ons eigen opereren en reflecteren.
Elon Musk heeft in zekere zin gelijk als hij zegt dat het geen slechte zaak hoeft te zijn dat diverse beroepen zullen verdwijnen. Veel beroepen zijn niet echt leuk en veel mensen doen het enkel maar omdat het nu eenmaal geld opbrengt. Het is natuurlijk ook de vraag of niemand nog een beroep zal hebben. Die robots en AI zullen toch ook ontworpen, gebouwd en onderhouden moeten worden. Apparaten slijten en verouderen nu eenmaal. Maar goed, laten we aannemen dat we in een ideale wereld leven en niemand hoeft meer te werken. Iedereen krijgt een flink inkomen, want men moet wel kunnen leven. Ten eerste de belangrijkste vraag; waar komt dat geld vandaan? Van de overheid? En hoe komt die overheid dan aan het geld?
Ten tweede, de mens wil toch iets doen. Een sport of een hobby. Maar daar heeft hij weer spullen voor nodig zoals gereedschap, materiaal of sportartikelen. Op een gegeven moment heeft iemand 25 schilderijtjes gemaakt en wil hij ze wel een keer kwijt. Hij zal ze proberen te verkopen. Ontstaat er dan niet een hele alternatieve samenleving die nog ongelijker is dan de huidige samenleving? Want de één is nu eenmaal handiger en slimmer dan de ander.
De ambitie om handel te drijven, dingen te produceren om die te verkopen, die moeten we laten varen. Dat kunnen we veel beter aan de robot overlaten. Musk zegt trouwens - en ik geloof hem- dat deze ALLE beroepen over gaat nemen. We zullen dingen kunnen gaan doen die hun vervulling in zichzelf hebben. Dat is afhankelijk van iemands aanleg en interesse. Voor iemand als mijzelf zou dat tuinieren kunnen zijn, of de natuur bestuderen dan wel er gewoon van te genieten met snorkelen over bijzondere koraalgebieden, met zweefvliegen, de bergen in trekken.. En lekker veel sporten, ook teamsporten, veel meer met andere mensen samen gaan doen, want we zijn veel te veel langs mekaar heen gaan ;leven door de ratrace waarin we ons zo lang bevonden, zou allemaal weer helemaal goed kunnen komen door verdere robotisering. Als kind vulden we ook gemakkelijk onze tijd met onze echte liefhebberijen, daar kan de mens straks mogelijk heel zijn leven mee vullen. Maar vooral in gemeenschappelijk verband, zoals we dat ook als kind kenden. In je eentje verveel je je natuurlijk snel.

“There would be no shortage of goods or services,” he said.

Dat valt nog maar te bezien. Er is nu al een tekort aan grondstoffen. En aan geld om al die zaken die we zo graag willen, te verwezenlijken.

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Sat May 25, 2024 10:58 am

Ik ben er zeker van overtuigd dat robots en AI de mens een heleboel voordelen kan bieden. Maar het zal er vooral van afhangen wie gaat bepalen wat die robots allemaal wel of niet mogen doen. De mens is de Grote Creator van de robots en de AI, maar tevens de zwakke schakel in dat hele technische gebeuren als het om de toepassingen gaat. Valt het spul in verkeerde handen dan de schade apocalyptisch zijn.

Je kan zeggen dat een robot 100% rationeel is. Maar wat is in deze context rationeel? Is een auto rationeel? Is een robotmaaier rationeel? In mijn ogen zijn het enkel maar apparaten die op een bepaalde manier zijn afgesteld. Apparaten kunnen praktisch, efficiënt, economisch, handig, en soms zelfs onmisbaar zijn. Een robot kan heel natuurgetrouw een mens uitbeelden en je kan er allerlei zoetgevooisde stemmetjes en geluidjes inbouwen en zelfs met zijn/haar ogen laten knipperen, dan nog blijft het een veredelde etalagepop. Uiteindelijk blijft het toch weer de mens die de robot “leven” geeft, of beter gezegd, de commando’s of handelingen instelt die afgestemd zijn op de taak die die robot moet uitvoeren. Een robot voelt niets en kan mijns inziens dus ook niet zen zijn. Net zomin als de robotmaaier die enkel maar domweg zijn rondjes over het gazon sukkelt omdat zijn baasje de schakelaar op ‘aan’ gezet heeft.

De mens is vooral heel verschillend. De één zal rationeler handelen dan de ander, dat valt niet te ontkennen. Mensen hebben nu eenmaal hun gevoelens, sentimenten en hun emoties, hun voorkeuren en hun hebbelijkheden. Dat is sinds het bestaan van de mensheid niet anders geweest en ik denk dat dat ook nooit anders zal worden. Dat zullen die robots ook nooit gaan veranderen, simpelweg omdat het de mens is die de robot maakt of breekt en niet andersom.
Stel je een rechtbank voor waar een verdachte enkel door een soort AI veroordeeld wordt. Er komt geen advocaat, aanklager en rechter meer aan te pas. Alles gaat volgens een - door mensen gemaakt – algoritme. Feitelijk hoeft die verdachte zijn cel niet eens meer uit. Hij kan zijn “rechtszaak” op een schermpje in de cel volgen. Zou daar de wereld beter van worden?
Ik betwijfel ten zeerste of de mensheid op een veel hoger 'geestelijk' niveau gebracht zal worden. Ik denk dat onverschilligheid en afstomping veel meer op de loer zullen liggen, met name bij de gemiddelde burger. Je ziet nu al hoe machteloos men zich voelt tegenover een onzichtbare, ongrijpbare overheid. Dat zal door het gebruik van AI enkel nog maar toenemen.

Elon Musk heeft in zekere zin gelijk als hij zegt dat het geen slechte zaak hoeft te zijn dat diverse beroepen zullen verdwijnen. Veel beroepen zijn niet echt leuk en veel mensen doen het enkel maar omdat het nu eenmaal geld opbrengt. Het is natuurlijk ook de vraag of niemand nog een beroep zal hebben. Die robots en AI zullen toch ook ontworpen, gebouwd en onderhouden moeten worden. Apparaten slijten en verouderen nu eenmaal. Maar goed, laten we aannemen dat we in een ideale wereld leven en niemand hoeft meer te werken. Iedereen krijgt een flink inkomen, want men moet wel kunnen leven. Ten eerste de belangrijkste vraag; waar komt dat geld vandaan? Van de overheid? En hoe komt die overheid dan aan het geld?
Ten tweede, de mens wil toch iets doen. Een sport of een hobby. Maar daar heeft hij weer spullen voor nodig zoals gereedschap, materiaal of sportartikelen. Op een gegeven moment heeft iemand 25 schilderijtjes gemaakt en wil hij ze wel een keer kwijt. Hij zal ze proberen te verkopen. Ontstaat er dan niet een hele alternatieve samenleving die nog ongelijker is dan de huidige samenleving? Want de één is nu eenmaal handiger en slimmer dan de ander.

“There would be no shortage of goods or services,” he said.

Dat valt nog maar te bezien. Er is nu al een tekort aan grondstoffen. En aan geld om al die zaken die we zo graag willen, te verwezenlijken.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Fri May 24, 2024 9:02 am

Ben het in dit bericht van a tot z volmaakt met je eens Tympaan. Ik probeer vooral de voordelen in te zien van het gegeven dat een robot geen emoties zal kennen noch pijn zal kunnen ervaren en dat het empathie alleen maar voor zal kunnen wenden (maar wel naar diens inzicht in het menselijk gevoelsleven zal kunnen handelen natuurlijk).
Dit zal nadelen met zich mee kunnen brengen, maar ik zie vooral de enorme voordelen ervan. Een robot is 100% rationeel en aan rationaliteit ontbreekt het de mens in hoge mate. Vrijwel alle problemen waar we me worstelen zijn een gevolg van een tekort daaraan. Een robot is 100% zen, onder alle omstandigheden en ik denk dat de intensieve communicatie en omgang met AI robots en andere AI functionaliteiten de mens op een veel hoger 'geestelijk' niveau zal kunnen brengen.

Vanmorgen kwam ik dit op CNN tegen:
Elon Musk says artificial intelligence will take all our jobs and that’s not necessarily a bad thing.

“Probably none of us will have a job,” Musk said about AI at a tech conference on Thursday.

While speaking remotely via webcam at VivaTech 2024 in Paris, Musk described a future where jobs would be “optional.”

“If you want to do a job that’s kinda like a hobby, you can do a job,” Musk said. “But otherwise, AI and the robots will provide any goods and services that you want.”

For this scenario to work, he said, there would need to be “universal high income” – not to be confused with universal basic income, although he did not share what that could look like. (UBI refers to the government giving a certain amount of money to everyone regardless of how much they earn.)

“There would be no shortage of goods or services,” he said.
https://edition.cnn.com/2024/05/23/tech ... index.html

Dat klinkt wel heel erg mooi vind je niet. Maar dit is natuurlijk ook de man die het mogelijk meent te maken dat de mens zich straks op Mars kan gaan vestigen, "het zal niemand meer ergens aan (hoeven te) ontbreken" moeten we misschien een beetje in datzelfde licht bezien, met een flinke schep zout

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Tue May 21, 2024 11:06 am

In letterlijke zin zijn kraaien, vogels, dieren natuurlijk niet alleen maar met voedsel zoeken bezig. Ze slapen of bouwen een nestje, of ze zoeken een partner en zorgen voor de nieuwe generatie vogeltjes. En vertonen ze ook vaak speelgedrag in diverse vormen. Maar een groot gedeelte van de dag, soms 5 tot 8 uur, zijn ze wel zeker bezig met voedsel zoeken. Dat is haast een complete werkdag. Het hangt weliswaar af van de soort en de grootte van de vogel. Maar in tegenstelling tot landdieren kunnen ze geen grote porties voedsel tegelijk eten omdat dat hun vliegvermogen beïnvloedt. In gevangenschap zijn dieren veel minder uren per dag bezig met voedsel zoeken omdat het al kant en klaar in hun voedselbakje zit.
Er zijn inderdaad talloze filmpjes te vinden van dieren die op de meest bizarre manieren aan voedsel weten te komen. In hoeverre dat een kwestie van toeval, training of enkel beeldmanipulatie is, is niet altijd even duidelijk in te schatten.
Inderdaad, zoals je zelf al zegt, dieren verschillen in dat opzicht niet zo heel veel van hoe mensen hun leven vullen. Omdat we allemaal levende wezens zijn met gevoel en met een motivatie.
In tegenstelling tot die robot, die hoe dan ook altijd een technisch product van de mens zal zijn. Een ding om het leven van de mens wat gemakkelijker te maken.

Inderdaad, wat is gevoel eigenlijk? Je hebt het fysieke gevoel. Als je je in de vinger snijdt, krijg je een pijnprikkel om te zorgen dat je daar mee ophoudt. Een robot kent dat niet. Er kunnen wel zekeringetjes ingebouwd zijn om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat bij overbelasting of dergelijke. Maar dat kun je moeilijk een ‘gevoel’ noemen. En je hebt het mentale gevoel. Dat is een stuk gecompliceerder en hangt helemaal af van het individu. Ik geloof best dat de communicatie tussen mens en robot steeds verder ontwikkeld wordt en dat die robot steeds meer zal ‘begrijpen’, dat wil zeggen; commando’s kan uitvoeren. Dat is inderdaad een kwestie van zoveel mogelijk data en een goed stuurprogramma.

Kern van het verhaal is voor mij dat de robot nooit de status van een mens zal kunnen verkrijgen. Het blijft een in alle opzichten een gevoelloos ding dat nooit gevoel of empathie zal kennen, nooit liefde of haat zal ervaren, nooit ergens iets moois of iets lelijks in zal zien. En geen motivatie kent om van zijn programma af te wijken. Hij zal zijn taken blijven uitvoeren totdat hij versleten is, zonder klagen en zeuren. En of je hem nu de plastic huid vol scheldt of vriendelijke schouderklopjes geeft, hij zal er geen traan om laten.

Een ideale werknemer misschien, maar zeker geen mens.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Sat May 18, 2024 9:00 am

Weer heel veel stof tot verdere discussie Tympaan, super, maar omdat het zoveel is, pak ik er een klein stukje uit en op een ander moment komt er misschien nog wat bij.
Dat dier alleen maar bezig zijn met zoeken naar voedsel, daar ben ik het volledig mee oneens. We kunnen het bij kraaien houden, en dan kan iedereen die kraaien meemaakt of registraties van hun gedrag opzoekt observeren dat ze communiceren met elkaar, heel veel spelen met elkaar, ook solistisch zich op allerlei wijzen vermaken, bv met glijpartijen op besneeuwde daken, met knuffelen, een gezinnetje stichten, eigenlijk niet zo heel veel anders dan hoe wij mensen ons leven vullen. Ze leggen voedselvoorraden aan en bespioneren om die reden elkaar en misleiden elkaar zoveel mogelijk bij het verstoppen van hun voedsel, en ook vinden ze van allerlei vernuftigheden uit om hun menu uit te kunnen breiden zoals bv noten die zij niet kunnen kraken op een druk kruispunt bij de stoplichtente laten vallen om die gekraakt en wel door het optrekkende verkeer op het moment dat die stoplichten op rood springen veilig op te halen. Er zijn heel ingewikkelde tests op youtube uitgevoerd worden om hun vermogen op complexe situaties om aan voedsel te komen te testen. Ik zal nog wat voorbeelden neerzetten hier op een later moment.








Wat ís gevoel eigenlijk. Ook een geweldig boeiend onderwerp natuurlijk. In wezen is gevoel niet anders dan een prikkeling die ons tot activeert, een prikkeling die -voor ons mensen- in laatste instantie noodzakelijk is om te overleven. Heel functioneel dus. Robots hebben zo'n prikkel vooralsnog niet nodig om te functioneren, maar maakt dat eigenlijk een groot verschil. De prikkel die robots activeert kent niet als dieper fundament die levensdrift of overlevingsdrang, maar die is een robot wel aan zijn robot-verstand te brengen. De mens is gehecht aan zijn leven, kent de dood als zijn grootste angst en daar komen allerlei andere gehechtheden en angsten uit voort in een heel logisch verband. De mens heeft net als planten en dieren zo zijn eigen gebruiksaanwijzing en robots zullen zich die heel goed eigen kunnen maken voor hun communicatie met ons. Dus er zullen dan wel van hun kant geen sprake zijn van menselijke gevoelens, maar wat zou dat uitmaken? De communicatie en onderlinge verstandhouding qua begrip en empathie zal absoluut niet onder hoeven doen voor die tussen ons mensen onderling. Waarschijnlijk integendeel, omdat het juist emoties en sentimenten zijn die tussen mensen onderling de communicatie zo enorm verstoren vaak.
Het enige wat de robot nodig heeft om de mens te begrijpen en ten dienst te staan zijn data, data en nog eens data met daarbij de know-how die data met elkaar in verband te brengen met betrekking tot de problemen of behoeftes die de mens kan ervaren, fysiek zowel als mentaal.
En daarin zoals nu al blijkt is AI onze meerdere en gaat het ons kennisvermogen en analytisch vermogen ongetwijfeld nog vele malen verder voorbijstreven.
Het mooie van AI is daarbij nog dat het van alle wetenschapsdisciplines tegelijk gebruik kan maken. Zeker wanneer de kwantumcomputer straks in gebruik genomen kan worden zal dat onvoorstelbare mogelijkheden openen. Een AI psycholoog die zal dan bij het bestuderen van iemands klachten en problemen niet alleen data op het terrein van psychologie in aanmerking nemen, maar ook bv data op het gebied van chemie, medicijnen, omgevingsomstandigheden enz en dat zal baanbrekend kunnen zijn want iemands psychische klachten kunnen natuurlijk ook voortkomen uit een bijzondere stof of gas (denk bv aan spaanplaat of pur-schuim) of misschien iets waarvan de oorzaak op het gebied van iemands specifieke dna gelegen is, enz
AI kan alles interdisciplinair onderzoeken omdat data-capaciteit en binnenkort ook analytisch vermogen geen grenzen meer kennen. We hebben niet langer een longarts, een neuroloog, een allergoloog, een oogarts, psycholoog enz enz nodig, AI kan alles in éen zijn.

Voor de mens zou het best gunstig kunnen uitpakken straks veelvuldig in contact te staan met AI als vraagbaak en probleemoplosser. Met onhebbelijke gevoelens als irritatie, ongeduld, zich op zijn teentjes getrapt voelen, allerhande andere frustraties vindt hij bij AI geen klankbord, het zal hem niet helpen sneller geholpen te worden, of zijn woede te koelen, want AI is daar volkomen ongevoelig voor. Misschien nemen dergelijke onaangename emoties wel af bij de mens door die geheel andere praktijk van een maatschappij die al meer draait op AI functies.
Voorbeeldje: een bot op een helpdesk die je niet blijkt te kunnen helpen met het probleem waar je mee zit, daar word je toch niet boos op? Je legt je daar makkelijk bij neer met de gedachte, oke mijn probleem kan langs deze weg niet opgelost worden, ik zal naar een andere weg moeten zoeken. Vroeger zou het misschien geleid hebben tot het uiten van je ongenoegen, of misschien zelfs een gedachte nalaten als: dat stomme mens wilde me gewoon niet helpen (wat zelfs niet uitgesloten is waar het mensenwerk betreft, dat iemand gewoon even geen zin heeft). In een volstrekt rationeel AI-geleide maatschappij zullen dat soort nare prikkelingen nauwelijks nog een kans krijgen.

Wat je over keuzemogelijkheden zegt klopt natuurlijk als een bus, maar ik zeg ook niet dat de mens niets te kiezen heeft, alleen dat hij zijn keuze niet voor het kiezen heeft. En dat zal een robot ook niet hebben wanneer hij voor een keuze komt te staan.

Maar de mens heeft verschillende stemmetjes in zich waaraan hij gehoor kan geven, onze hersenen zijn net als ons fysiek het resultaat van miljoenen jaren evolutie waarin sommige aanzetten zich hebben doorgezet en andere in onbruik zijn geraakt of een wijziging hebben ondergaan.
Heel erg versimpeld zou je misschien a la Piet Vroon moeten stellen dat het meest archaïsche gedeelte van ons brein het reptielenbrein is, ingericht voor de meest basale functies: overleven, te reproduceren en te doden; het daaromheen ontstane brein kan het zoogdierenbrein genoemd worden, omdat het als uitbreiding onder meer de zorg en opvoeding van de nazaten kent; bij de mens heeft zich dan nog als bonus de neo-cortex ontwikkeld dat het zelfbewustzijn en abstraheervermogen mogelijk heeft gemaakt. Die verschillende gebieden verstoren mekaar nog al eens, allerlei impulsen komen in botsing met mekaar. Maar één impuls zal de krachtigste zijn en daar hebben we niets over te zeggen, daar kunnen we nooit tegenin gaan, tenzij daar de impuls toe zou komen. Maar je hebt dat niet voor het zeggen. We zijn ontvangers van impulsen, net als robots en niet de bedenkers ervan, ze komen niet uit onze wil voort, maar precies omgekeerd komt onze wil, cq iedere actie en zelfs iedere gedachte of overweging komt uit die impulsen voort.

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Wed May 15, 2024 5:31 pm

Nicolaas wrote:
Sun May 12, 2024 9:46 am
Misschien niet in dezelfde volgorde even wat reacties op het hierboven door jou gebezigde Tympaan.
De kraaien waar het in dit voorbeeld om gaat zijn helemaal niets aangeleerd
En de AI geïntegreerde robots waar het hier om gaat zijn niet voorgeprogrammeerd bij wat ze demonstreren...
Jij zegt heel stellig dat die kraaien niets is aangeleerd, maar als ik het filmpje zie, zie ik gaas op de achtergrond wat wijst op een afgesloten ruimte. Vervolgens zie ik een paar glazen bekers en een rijtje stenen klaar liggen om gebruikt te worden. Die kraai verveelt zich in die kooi en zal op een gegeven moment met die stenen gaan spelen en ze in het water gooien. Dan ontdekt hij dat dat er een brokje voedsel naar boven komt. En dat onthoudt hij wel. Het hele bestaan van dieren bestaat immers uit voedsel zoeken en dat is hun hele motivatie. Veel dieren vertonen speelgedrag. Katten die een speelgoedmuis door de kamer meppen, honden die eindeloos een voorwerp terugbrengen wat jij weggooit, hamsters die zich wezenloos rennen in een tredmolentje…
Zoals ik al eerder zei, ik vind dat het gedrag van een dier niet te vergelijken valt met het ‘gedrag’ van een robot. Een dier staat mijns inziens veel dichter bij de mens dan dat een robot ooit zal kunnen.

Ik ben geen robotdeskundige dus ik kan ook niet verklaren hoe het technisch allemaal werkt. Maar voor mij is het zeker dat een robot een ding is en een ding blijft, hoe gecompliceerd dan ook. Een apparaat dat door en voor de mens is ontwikkeld en gebouwd en altijd onderdanig aan de mens zal blijven. Dat robots met elkaar kunnen communiceren en misschien wel verbeteren geloof ik best. En dat kun je met wat fantasie “leren” noemen. Maar ze zullen nooit meer leren dan wat de mens toestaat. Er komt niets meer uit dan wat de mens er instopt.

Over bepaalde dingen heeft een mens geen eigen wil. Je ouders kun je niet kiezen en belasting zal je altijd moeten betalen. Maar binnen bepaalde kaders valt er best nog wel wat te willen en te kiezen. Zoveel zelfs dat er zelfs keuzestress bestaat. Het zal best zo zijn dat de ene mens impulsiever handelt dan de ander. Mensen zijn nu eenmaal allemaal verschillend. Maar het zijn geen robots. Maar robots zijn ook geen mensen. Zij hebben geen wil, of gevoel. Zij kennen geen liefde en geen haat. Zij kunnen wel electronische impulsen naar elkaar sturen zodat ze op elkaar reageren en het lijkt alsof zij leren van elkaar. Maar ze “leren” alleen datgene wat de mens wil dat ze leren, niet meer en niet minder.

Als een psycholoog AI gebruikt als hulp gebruikt is daar niets mis mee. Hij zal ook wel boeken en naslagwerken gebruiken tijdens zijn werk. De psycholoog kan AI een analyse laten maken en die dan toesnijden op de betreffende patiënt. Maar persoonlijk contact tussen psycholoog en patiënt zal toch wel nodig blijven, denk ik zo.

Het filmpje was zeker vermakelijk. Maar het laat ook wel duidelijk zien dat chatbots nog lang geen mensen zijn. De spontaniteit en emotie die bij de mens zo kenmerkend is, ontbreekt totaal bij dit AI-gebeuren. Geen gewoon mens zal zo een interieur of persoon beschrijven. Die zinnen komen regelrecht uit een woonbrochure of politiebericht. En laten we eerlijk zijn; met het zingen was het ook niet spetterend. Daar ga je zeker geen songfestival mee winnen.
Het laat overigens wel zien dat computers steeds beter met woorden en zinnen overweg kunnen. Vertaalmachines worden steeds beter. En chatbots spreken ook steeds beter. Maar het neemt niet weg dat het allemaal technische kunstjes zijn die de mens heeft aangebracht. Een robot doet niets uit vrije wil.
Als robots kunnen dansen, zullen ze ook wel kunnen voetballen of schaken. Het is allemaal een kwestie van sensortjes, schakelaartjes, motortjes en al die andere technische slimmigheidjes. Ik wil de hele robottechniek zeker niet tekort doen. Het is zeer hoogwaardige techniek en met goed beheer kunnen we er veel voordelen van hebben. Maar ik kan met de beste wil van de wereld niets menselijks in ontdekken. Al zijn ze nog zo natuurlijk nagemaakt.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Sun May 12, 2024 9:46 am

Misschien niet in dezelfde volgorde even wat reacties op het hierboven door jou gebezigde Tympaan.
De kraaien waar het in dit voorbeeld om gaat zijn helemaal niets aangeleerd
En de AI geïntegreerde robots waar het hier om gaat zijn niet voorgeprogrammeerd bij wat ze demonstreren

In beide gevallen is er sprake van autonoom (niet aangeleerd, niet voorgeprogrammeerd) probleem-oplossing.
En dit zijn maar twee voorbeelden uit talloze andere waar youtube mee gevuld gaat, zowel wat het probleemoplossend vermogen (de intelligentie) van die dieren als die van AI
De zelfrijdende auto die zich “autonoom” door het verkeer beweegt, is ook geen mens. Hij zal niet denken van; mijn baasje wil wel dat ik hem naar zijn werk breng, maar ik ga lekker een ritje in de natuur maken. Omdat hij geen eigen wil heeft, geen gevoel heeft en geen motivatie kent. Gaat die auto de verkeerde kant uit dan is dat geen opstand maar een foutje in de software.
De mens heeft natuurlijk ook geen eigen wil. Alles wat we doen komt voort uit impulsen, en die impulsen die zijn ons voorgegeven, die gaan aan iedere handeling, zelfs iedere gedachte en voorstelling in ons hoofd vooraf.
Schopenhauer zei hierover: je kunt niet willen wat je wilt (je treft dat alleen maar aan in jezelf, je bent een horige van je impulsen, ook als je je daartegen verzet ben je de horige van de impuls je tegen (bepaalde andere) impulsen te verzetten wanneer die negatieve impuls het sterkste blijkt te zijn. Verwar dit niet met verandering en wisseling van motieven, ook die verandering en wisseling (eerst dit willen en daar na 'ineens' dat in plaats van dat eerdere zal altijd door weer een andere impuls zijn ingegeven, een impuls die niet vrij gekozen kon worden maar de enig mogelijke impuls was, totdat er misschien toch weer een andere even later opduikt. Wij lopen altijd achter die impulsen aan. En zo is dat ook met een AI toegeruste robot.

Deze robots leren ook, hun kennis en kunde ontwikkelt zich in de praktijk, wat in de toekomst een al grotere rol zal gaan spelen voor hun betekenis voor ons menselijk bestaan, of zich dat niet geheel en al in de schaduw van de veel slimmere robots af gaat spelen.

Het vermogen tot leren is onder andere gemakkelijk aan te tonen door een ai robot te onderwerpen aan omstandigheden die volledig nieuw zijn, die de robot voor nieuwe problemen plaatst.
Precies als een dier dat ten val is gekomen zal het oneindig creatief zijn bij zijn pogingen weer overeind te komen in onderstaand voorbeeld
https://www.researchgate.net/figure/Wit ... _263967682
Pogingen die onmogelijk voor te programmeren zouden zijn, dus niet voortkomen uit een reeks van door de mens bedachte en ingegeven oplossingen waardoor er enkel van een stompzinnig mechaniek sprake zou zijn

Een robot leert net als wij door trial and error, als het zo niet lukt dan proberen we het op een andere manier net zo lang tot het ons lukt, en wanneer we de snelste manier gevonden hebben om tot de gewenste oplossing te komen , weten we dat voor een volgende keer: https://insights.globalspec.com/article ... nvironment

Zo leren robots ook steeds beter voetballen, door ze tegen elkaar te laten voetballen

De beste schaakcomputer die op dit moment bestaat heeft dat niveau bereikt door hem tegen zichzelf te laten schaken
Maar een heel groot verschil tussen AI robots of AI-systemen en het systeem dat de mens vormt zal voorlopig gelegen zijn in de hoeveelheid en de scope van impulsen. Die is bij de mens vele malen groter en ook onevenwichtiger. Bij ons komen impulsen voort uit verschillende componenten of eigenlijk deelsystemen van ons brein waarmee we voorgeprogrammeerd zijn. Het reptielenbrein, zoogdierenbrein, en tenslotte onze neo-cortex. Overlevingsdrang ligt daarbij aan de basis van alles, maar daarnaast ook voortplantingsdrang, zorg en bescherming bieden aan 'de familie' enz, een oneindige reeks factoren waar AI systemen volledig buiten staan maar die ook binnen AI hun intrede zouden kunnen gaan doen. Daar wordt momenteel alleen maar hevig over gespeculeerd. Maar hoe het ook zij, in die stroom en verscheidenheid van impulsen zoals wij kennen is geenszins onze intelligentie gelegen. Intelligentie is de wijze waarop gehoor gegeven wordt aan een impuls. De creativiteit en adequaatheid een impuls, prikkel, motief, wens, behoefte (allemaal hetzelfde) te bevredigen of op te lossen.

edit 13-5 Over AI als psycholoog zou ik niet menen dat het daartoe zelf gevoel zou moeten beleven. Het enige dat nodig is is alle mogelijke relaties te kennen tussen een gegeven klacht op het gebied van het gevoelsleven en de mogelijke oorzaken daarvan waartoe AI een oneindig grote capaciteit kent. Plus natuurlijk het analytisch vermogen daarin de meest aannemelijke samenhangen te vinden. Precies zoals een menselijke psycholoog dat doet, volgens de logica van deductie en inductie. Niet door zelf de door de persoon in kwestie aangegeven gevoelens te gaan beleven, dat zou alleen maar redundant zijn, overbodig en zelfs storend bij een analyse.
Nou ja, minstens zal AI toch een heel handige hulp blijken te zijn op dit vlak zoals dat ook meer en meer op lichamelijk medisch vlak het geval is
Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) biedt vele mogelijkheden voor verdere verbetering van kankeronderzoek, -diagnostiek en de behandeling van patiënten. AI zorgt ervoor dat een computer mensachtige vaardigheden vertoont zoals redeneren, leren en plannen. Er wordt gebruik gemaakt van algoritmen; een wiskundige formule of set van instructies om een probleem op te lossen. Met algoritmes kan van tevoren bepaald worden wat er gebeurt in een situatie. Computers zien soms meer dan mensen, wat AI onderzoekers en artsen helpt nog beter te beslissen, bijvoorbeeld bij de vroege opsporing en behandeling van kanker
https://www.avl.nl/ons-onderzoek-het-ne ... gentie-ai/

AI robots voeren een gesprek met elkaar:

Hierbij kun je toch moeilijk vol blijven houden dat AI alleen maar iets uitvoeren kan dat voorgeprogrammeerd is. Een heel vermakelijk filmpje vind ik zelf

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Fri May 10, 2024 9:01 am

Nicolaas wrote:
Mon May 06, 2024 9:05 am
Jij lijkt chatgpt te reduceren tot een kwantiteit aan data. Een hoeveelheid opgeslagen feiten, een hoeveelheid opgeslagen zinnen, enz.
Terwijl de enorme betekenis ervan, waardoor we ook van Artificiële Intelligentie spreken, de kwaliteit betreft waarmee data verwerkt worden.
In mijn ogen is het ook niet meer dan dat; een kwantiteit aan data en een soort stuurprogramma om die data te verwerken. Waarom zou je er meer achter willen zoeken? Ongetwijfeld zullen het knappe koppen zijn die die apparaten ontwerpen en bouwen en zullen die mensen misschien wel hoog intelligent zijn. Maar een apparaat, een ding, kan mijns inziens nooit intelligent zijn. Daar is naar mijn idee toch iets meer voor nodig. Natuurlijk, je kunt het AI, Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie noemen. Het beestje moet tenslotte een naampje hebben.
Maar eigenlijk zou je dan eerst het begrip ‘intelligentie’ moeten definiëren. Zeker als het om robots gaat. Robots kunnen tegenwoordig heel veel. Ze kunnen samenwerken. Ze kunnen synchroon bewegen en nog veel meer van dat soort dingen doen. Maar ik heb er nog nooit een gezien die metselt of timmert of een struik naar behoren snoeit. Praktische dingen doet. Laat er eens twee een tuinhuisje ontwerpen en bouwen. Benieuwd wat ze daar van terechtbrengen. Overigens, dat filmpje met die dansende robots is ronduit hilarisch...

Alles wat een robot doet is voorgeprogrammeerd en ingebouwd. Het werkt met allerlei sensors en soortgelijke apparaatjes, met motortjes en scharniertjes. Maar het blijven dingen. Heel knap bedachte dingen maar evenzogoed dingen. En die kunnen niet intelligent zijn omdat ze geen vrije wil hebben en geen emotie kennen. De zelfrijdende auto die zich “autonoom” door het verkeer beweegt, is ook geen mens. Hij zal niet denken van; mijn baasje wil wel dat ik hem naar zijn werk breng, maar ik ga lekker een ritje in de natuur maken. Omdat hij geen eigen wil heeft, geen gevoel heeft en geen motivatie kent. Gaat die auto de verkeerde kant uit dan is dat geen opstand maar een foutje in de software.
Nicolaas wrote: Wat ik me ook nog een beetje zit af te vragen is waarom jij het initiëren van een gesprek als teken van intelligentie (slimheid) ziet. Wanneer een mens een gesprek start, doet hij dat vanuit een prikkel, een bepaalde stimulus en dat zal bij artificieel intelligente robots ook zo zijn. Hun gedrag is het reageren op prikkels, zijn er geen prikkels is er geen activiteit. En ik zie eigenlijk niet in hoe de prikkel een gesprek te starten iets met intelligentie te maken kan hebben. Ja natuurlijk wanneer je je in nood bevindt en hulp nodig hebt zou het slim kunnen zijn, maar dat is niet wat je bedoelt denk ik.

(edit): Misschien is intelligentie ergens toch ook wel verweven met levensdrift, en kan zo het aanknopen van een praatje met iemand, het beginnen met een vorm van communicatie als intelligent worden opgevat. Daar is een prikkel voor zo nodig, ook een mens doet niets zonder dat daar een prikkel aan vooraf gaat, maar in tegenstelling tot een robot zal bij de mens die prikkel opgeroepen worden door 'levensenergie' . Een lastig verschil. Wij hebben als mens een soort accu in ons waardoor wij ons moeten ontladen in allerlei activiteiten en dat zou je misschien ook een kenmerk van intelligentie kunnen noemen. Die stuwende kracht die ons tot allerlei daden aanzet wanneer wij niet slapen zal bij een robot ontbreken.
Ben ik het toch weer met je eens Tympaan
Robots met dieren vergelijken vind ik nogal lastig. Is dat wel te vergelijken? In tegenstelling tot mechanische apparaten hebben dieren wel een gevoel. Hebben ze ook een motivatie, namelijk om te overleven en de soort in stand te houden. En daar hebben ze hun instinct voor. Kraaien zijn slimme dieren die gemakkelijk kunstjes aan te leren zijn, zeker als het op voedsel aankomt. Maar dat geldt volgens voor vrijwel alle diersoorten. Het zoeken naar voedsel is de belangrijkste drijfveer in hun leven. En daar zijn ze dan ook heel bedreven in, elk dier op z’n eigen manier.
Een gesprek beginnen is een vorm van intelligentie omdat je dan zelf een reden moet hebben om een gesprek te beginnen. Er moet een motivatie zijn. Je moet zelf een onderwerp bedenken. Je moet inschatten hoe je de persoon het best kan aanspreken. Wil die persoon wel aangesproken worden?
Dat kan een robot niet. Ja, je kan wel een sensortje inbouwen die ‘ziet’ wanneer er een potentiële gesprekspartner in de buurt komt, maar dat is geen motivatie maar een technisch kunstje. Dan is het een robotportier bij de winkeldeur die automatisch “welkom in deze winkel” zegt.
Nicolaas wrote: Ook in het onderwijs, bij orde-handhaving, sollicitaties, en in de rechtsgang zullen een lief gezichtje, huidskleur, bedreigingen, pogingen tot emotionele chantage, iemands achternaam of afkomst geen rol meer spelen wanneer deze langs AI methodes gaan verlopen
ChatGPT kent geen emoties of gevoelens dus zal ook geen onderscheid maten tussen blank of zwart, man of vrouw, dik of dun, mooi of lelijk, goed of slecht, enzovoorts. Tenzij de mens dat in zijn algoritme invoert. Ik heb niet de illusie dat een chatbot de wereld kan verbeteren. Het verbeteren zal bij de mens zalf moeten beginnen en ik vrees dat dat nog een lange weg te gaan is gezien de geopolitieke situatie op dit moment. Natuurlijk kun je beginnen om sollicitanten met behulp van AI te selecteren. Maar uiteindelijk wil de werkgever toch wel persoonlijk kennis maken met de sollicitant. En zullen bepaalde uiterlijkheden toch wel van invloed kunnen zijn.

Eerlijk gezegd lijkt mij een robot als psycholoog geen aanrader. Ik zie mezelf nog niet ergens op de bank liggen en mijn problemen bespreken met een of andere plastic pop met een typisch robotstemmetje. Trouwens, je hoeft het internet maar op te gaan en je vindt talloze artikeltjes over allerlei problemen, geschreven door diverse pseudo-psychologen. Dus niets nieuws onder de zon. De vraag is eigenlijk meer waarom er zoveel mensen psychische problemen hebben. Of lijkt dat maar zo omdat er tegenwoordig meer aandacht voor is?

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Mon May 06, 2024 9:05 am

Tympaan wrote:
Sat May 04, 2024 9:52 am

ChatGPT zal wel steeds meer woorden en zinnen kunnen bevatten en toepassen maar of hij daar nu slimmer door wordt? Het blijft in mijn ogen niet meer dan een praatautomaat. Je kan pas over slim praten als de chatbot zelf een conversatie begint. Ook opvallend is dat hij meer afweet van populaire onderwerpen zoals techniek, dan over minder gangbare onderwerpen. Vraag hem bijvoorbeeld hoe de Acropolis gebouwd is en je krijgt dan toch vooral de bekende algemeenheden te horen. Kortom, er komt niet meer uit dan wat er aan kennis is ingestopt. Maar goed, chatbots zullen zeker hun nut wel gaan bewijzen in veel situaties.
Heb je reactie even een stuk ingekort omdat we het over de eerdere punten die je bespreekt wel eens zijn.

Ik zit me bij de reactie die je hierboven geeft af te vragen waar we mogelijk langs mekaar heen praten.
Jij lijkt chatgpt te reduceren tot een kwantiteit aan data. Een hoeveelheid opgeslagen feiten, een hoeveelheid opgeslagen zinnen, enz.
Terwijl de enorme betekenis ervan, waardoor we ook van Artificiële Intelligentie spreken, de kwaliteit betreft waarmee data verwerkt worden.

We zijn het er zeker over eens, dat het vermogen van bv chatgpt beperkt wordt door de hoeveelheid data waarover het beschikt. Het kan niets doen met data die het niet heeft. Maar je kunt daardoor chatgpt of artificiële intelligentie in het algemeen nog niet gelijkstellen aan een hoeveelheid of aan hoeveelheden data. Het is niet een steeds groter wordende encyclopedie, maar iets veel meer dan dat. Maar hoe is dat onder woorden te brengen. Je ziet in het voorbeeld van deze inderdaad statisch opgestelde robot, wat absoluut niet betekent dat deze robot zich niet zou kunnen verplaatsen, dat het de vraag voorgelegd krijgt hoe het op de meest ordelijke wijze het bureau zou opruimen. Jij zult mogelijk denken dat het vervolgens overgaat op een geprogrammeerde reeks handelingen. Maar dat is dus juist niet het geval (autonomous!), waardoor hier sprake is van intelligentie.
Je kunt het vergelijken met de youtube filmpjes waarin de intelligentie van een kraai aangetoond wordt. De kraai hieronder heeft dorst maar kan niet bij het water komen. Dan blijkt hij de relatie te vatten tussen het stijgen van het waterniveau door het vullen van het glas met massa, stenen in dit geval. Dat is niet geprogrammeerd, niet aangeleerd (in principe, het kan natuurlijk bij een bepaald exemplaar kraai aangeleerd zijn, maar dat hoeft niet, het beschikt over de intelligentie die relatie zelf te leggen).
En zo is het ook met artificiële intelligentie. Het is een creatief vermogen tot het leggen van relaties om een probleem op te lossen. Niet het opzoeken van een oplossing uit een bestaande voorraad van oplossingen. Echt super lastig woorden te bedenken voor dat verschil in denken tussen tussen kwantiteit waarop bv het principe van een rekenmachine berust en kwaliteit waarbij het om inzicht draait



Hier nog even wat minder statisch opgestelde robots die uiteraard van dezelfde intelligentie zijn te voorzien, of al voorzien zijn om alle mogelijke praktische handelingen ten uitvoer te brengen



Wat ik me ook nog een beetje zit af te vragen is waarom jij het initiëren van een gesprek als teken van intelligentie (slimheid) ziet. Wanneer een mens een gesprek start, doet hij dat vanuit een prikkel, een bepaalde stimulus en dat zal bij artificieel intelligente robots ook zo zijn. Hun gedrag is het reageren op prikkels, zijn er geen prikkels is er geen activiteit. En ik zie eigenlijk niet in hoe de prikkel een gesprek te starten iets met intelligentie te maken kan hebben. Ja natuurlijk wanneer je je in nood bevindt en hulp nodig hebt zou het slim kunnen zijn, maar dat is niet wat je bedoelt denk ik.

(edit): Misschien is intelligentie ergens toch ook wel verweven met levensdrift, en kan zo het aanknopen van een praatje met iemand, het beginnen met een vorm van communicatie als intelligent worden opgevat. Daar is een prikkel voor zo nodig, ook een mens doet niets zonder dat daar een prikkel aan vooraf gaat, maar in tegenstelling tot een robot zal bij de mens die prikkel opgeroepen worden door 'levensenergie' . Een lastig verschil. Wij hebben als mens een soort accu in ons waardoor wij ons moeten ontladen in allerlei activiteiten en dat zou je misschien ook een kenmerk van intelligentie kunnen noemen. Die stuwende kracht die ons tot allerlei daden aanzet wanneer wij niet slapen zal bij een robot ontbreken.
Ben ik het toch weer met je eens Tympaan

Een heel groot voordeel van chatgpt en alles wat daar op lijkt zal in de nabije toekomst misschien de niet alleen hogere intelligentie en grotere kennis ervan zijn, maar ook de afwezigheid van echte emoties, de afwezigheid van onderbuikgevoelens, alsook het niet aangedaan/aangestoken kunnen worden van de wijs kunnen worden gebracht door onze emoties en sentimenten. Misschien helpt dit de mens -die zeker beínvloed gaat worden door zijn communicatie met chatgpt en alles wat daarop lijkt- wel een beetje nuchterder te worden in de wijze waarop hij in het leven staat en naar de dingen kijkt, zich minder te laten leiden door redeloze haat, afkeer, onzinnige vooroordelen, ressentiment waaronder misschien ook zelfhaat, overdreven schuldgevoelens, kortom al die mogelijke emotionele onzin die mensen zo vaak doet ontsporen.
Het zou wel eens snel de psycholoog kunnen vervangen, en mensen kunnen helpen die relatieproblemen, problemen op het werk, trauma's enz. hebben: wie weet wat voor zinvolle reacties iemand van zijn chatgpt krijgt wanneer hij dergelijke problemen aan hem voorlegt, zal hem in ieder geval helpen zijn verstand bij mekaar te houden

Ook in het onderwijs, bij orde-handhaving, sollicitaties, en in de rechtsgang zullen een lief gezichtje, huidskleur, bedreigingen, pogingen tot emotionele chantage, iemands achternaam of afkomst geen rol meer spelen wanneer deze langs AI methodes gaan verlopen

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Sat May 04, 2024 9:52 am

Nicolaas wrote:
Thu May 02, 2024 2:42 pm
Over de Papoea's alleen nog dit even: Prauwen worden gemaakt uit complete boomstammen die uitgehakt worden met van steen gemaakte dissels met een houten steel. Volmaakte vaartuigen waar men met zeker 20 man in kan staan en met zoveel roeiers een opmerkelijke snelheid bereiken kan.
Huizen worden volgens de traditie vervaardigd, kunnen zeer grote imposante bouwwerken zijn voor de gemeenschap en kleinere bouwsels voor het gezin. De bouwmaterialen zijn onder meer bamboe, zeer grote palmbladeren waarvan een dak wordt gemaakt, verder boomschors en geplette (ook weer zeer grote) palmschedes waarmee de wanden en vloerconstructie bedekt worden. Je kunt hier het een en ander van zien in het filmpje dat een goede vriend van me, Wim van Oijen die sinds 1994 jaarlijks minstens een volle maand in Papoea doorbrengt daarvan maakte. Komt geen spijker of zaag aan te pas. Wim leeft daar bij Papoea's die een tweede familie voor hem geworden zijn en is éen van de bronnen volgens welke de Papoea onloochenbaar een gelukkiger, blijer, levenslustiger mens is (wanneer hij zijn eigen leven kan leiden) dan de westerse mens dat in de westerse wereld is; hij voelt zich daar dan ook stukken gelukkiger, precies als ik dat van zoveel anderen vernam die bij hen verbleven.
Ik weet gewoon te weinig van de Papoea en zijn leven af om daar echt een oordeel over te kunnen geven. Als jouw vriend Wim zegt dat de Papoea in het algemeen een gelukkig leven leidt, neem ik dat zonder meer aan. Ik kan alleen maar bedenken hoe ik het zelf zou vinden om zo te leven. En dan geef toch maar weer de voorkeur voor ‘het westen’, met al zijn voor- en nadelen. Je zou er minstens een jaar onafgebroken moeten wonen en (mee)werken om het enigszins te ervaren hoe het echt is. En dan nog neem je je westerse ik mee.
Om het bijvoorbeeld even bij die prauw te houden, het lijkt mij geweldig om zo’n soort boot te maken. Ik houd van watersport en ben graag met hout bezig. Maar als ik daar mee bezig zou zijn zou ik mij al na tien minuten afvragen of dat niet gemakkelijker en sneller kan. Jij hebt het over een stenen dissel. Het lijkt mij schier onmogelijk om daar een hardhouten boomstam mee uit te hollen. Ik zou daar wel graag een filmpje over willen zien. Het is met een ‘moderne’ goed uitgebalanceerde dissel, zoals ze hier in de gereedschapswinkel liggen, al een klus waarvoor je spierballen, vaardigheid en vooral uithoudingsvermogen moet hebben. Overigens kun je zien dat ze bij de bouw van hun “men’s house” wel een goede bijl gebruikten. Overigens wel een zeer interessante film.
Nicolaas wrote: Wij verschillen natuurlijk niet wezenlijk van hen, qua natuur, maar onze levenswereld doet dat wel. Onze gemeenschapszin is dezelfde, maar bij ons is nauwelijks nog van een gemeenschappelijk deelnemen aan het leven sprake. Integendeel, de praktijk is geworden dat we zoveel mogelijk langs mekaar heen leven. Dat brengt natuurlijk een enorme sociale verarming en vereenzaming met zich mee, een maatschappelijk probleem ook in ons
Van eenzaamheid zul je daar niet gauw last hebben, dat geloof ik wel. Persoonlijk zou ik het wel een beetje teveel van het goede vinden. Maar dat is maar persoonlijk. En het is ook maar net wat gewend ben. Eenzaamheid onder ouderen kan ik mij nog wel voorstellen. Familie en vrienden vallen weg door overlijden of door afstanden die steeds lastiger te bereizen zijn. En nieuwe echt goede vrienden maak je minder gemakkelijk als je de 70 gepasseerd ben. Ik vind het wel opvallend dat er zoveel eenzaamheid onder jongeren is. Misschien moet men hen die mobieltjes maar eens afpakken voordat die dingen aan hun handen vastgroeien. Dan kunnen ze wellicht weer eens normaal real-life contact zoeken met leeftijdgenoten.
Nicolaas wrote: Wanneer de robot de mens vrijwel al het tijdrovende saaie werk uit handen neem, dan hebben we niet alleen schitterende mogelijkheden onze tijd te vullen met die dingen die we echt graag doen maar ook weer een echt gemeenschapsleven op te bouwen zoals je dat mensen die op vakantie zijn veelal ziet doen. Je trekt dan toch naar mekaar toe, de echte pret die heb je samen
Dat zou een ideale toestand zijn. maar ik vrees eerder dat het er op zal neerkomen dat de robots door de bedrijven gebruikt worden om om het personeel op straat te zetten en de winst in eigen zak te steken. Alleen de politiek zal dat kunnen voorkomen.
Nicolaas wrote: Tympaan, herinner jij je nog dat je een keer opmerkte: "je kunt een robot niet zomaar een schilderijtje laten ophangen bv"
Nou deze zal daar geen enkele moeite mee hebben:

Een minuut vanaf het begin zie je de robot allerlei opdrachten uitvoeren. Autonoom, niet voorgeprogrammeerd. Hij krijgt bv de vraag voorgelegd hoe hij een bureaublad het best denkt op te ruimen waarbij hij even logisch als een mens dat zou doen te werk gaat, maar ook timmert hij poten onder een kruk, trekt hij een bierflesje open, ontkurkt hij een wijnfles en vele dingen meer.
Die robot doet typisch ‘werkbankwerk’ oftewel lopendebandwerk. Dat betekent dat hij statisch is opgesteld en alleen gebruik hoeft te maken van de reikwijdte van zijn armen. Een trapje halen uit de schuur, een boormachine uit de gereedschapskast pakken, het juiste boortje uit een houdertje halen, op het trapje klimmen, gaatje boren, een passend haakje indraaien, schilderijtje netjes recht ophangen zal toch iets moeilijker zijn voor blikmans. Dan zal hij echt mobiel moeten zijn en een goed evenwichtsgevoel moeten hebben.
Maar het is een feit; de ontwikkelingen gaan razendsnel, dat laat het filmpje wel zien. En het is niet ondenkbaar dat er een moment komt dat elk gezin wel een soort huisrobot heeft die dat soort klusjes gaat doen. Lijkt mij ideaal, zeker als je wat ouder wordt.
Nicolaas wrote: Ook trof dit filmpje me, een gesprek van iemand met chatgpt
Chatgpt is dermate slim aan het worden dat het aan een half woord genoeg heeft, zie het begin van het gesprek.
ChatGPT zal wel steeds meer woorden en zinnen kunnen bevatten en toepassen maar of hij daar nu slimmer door wordt? Het blijft in mijn ogen niet meer dan een praatautomaat. Je kan pas over slim praten als de chatbot zelf een conversatie begint. Ook opvallend is dat hij meer afweet van populaire onderwerpen zoals techniek, dan over minder gangbare onderwerpen. Vraag hem bijvoorbeeld hoe de Acropolis gebouwd is en je krijgt dan toch vooral de bekende algemeenheden te horen. Kortom, er komt niet meer uit dan wat er aan kennis is ingestopt. Maar goed, chatbots zullen zeker hun nut wel gaan bewijzen in veel situaties.

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Fri May 03, 2024 1:52 pm

Dagmar57 wrote:
Fri May 03, 2024 11:52 am
Zoals met alles, heeft kunstmatige intelligentie voor en nadelen, hoe het gebruikt wordt ligt aan de gebruiker dus, of die er goede of foute bedoelingen mee heeft.
En dat is tegelijkertijd dus zowel de kracht als zwakte van AI.
Een hamer kan een nuttig gereedschap zijn, maar ook een dodelijk wapen. Dat geldt voor vrijwel alles en dus ook voor AI en alles wat daar omheen hangt. Het hangt er maar net van af wie het in handen heeft.

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Fri May 03, 2024 1:47 pm

Dagmar57 wrote:
Fri May 03, 2024 12:04 pm
Hoe zouden jullie dit vinden?
Woordvoeders gestuurd door AI?
In principe maakt het niet zoveel uit of een woordvoerder van vlees en bloed het woord voert, of dat een robot dat doet. Immers, in beide gevallen wordt er alleen maar gezegd wat wat ze moeten zeggen van hun opdrachtgever. In geen van beide gevallen geven ze een eigen mening.

Of iets nep of echt is hangt af van persoon af die het nieuws brengt en met welke intentie die persoon dat doet. Het medium wat hij/zij gebruikt is van ondergeschikt belang.

Re: Omgang met Aliens..

by Dagmar57 » Fri May 03, 2024 12:04 pm

Oekraïne heeft een nieuwe woordvoerder: een AI-avatar, maar wel met een bekende stem
Ze voorziet de wereld van de laatste updates over incidenten en andere buitenlandse zaken: Victoria Shi. De nieuwe woordvoerder van Oekraïne is bijzonder want ze is kunstmatig.
“Welkom, mijn naam is Victoria Shi. Ik ben een creatie van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken en gebruik kunstmatige intelligentie om u van actuele en hoogwaardige informatie te voorzien.” Aldus introduceert de AI-woordvoerder zichzelf in een video, waarin ze benadrukt dat de voorgelezen tekst niet door een echt persoon is uitgesproken. “Met mijn benoeming zetten we een stap in de toekomst”, zegt ze ook.

Oekraïne heeft hiermee voor zover bekend de primeur: niet eerder introduceerde een land een AI-woordvoerder. Het land benadrukt dat de teksten die ze voordraagt niet zijn geschreven door AI, maar door mensen van vlees en bloed. De avatar moet het ministerie tijd en kosten besparen.

De inzet van kunstmatige intelligentie binnen een nieuwscontext is niet onomstreden. Experts waarschuwen al langer voor de vervagende grenzen tussen echt en nep en de verwarring die kan ontstaan door hoe realistisch AI-gegenereerde beelden kunnen zijn.
https://www.demorgen.be/tech-wetenschap ... ~b65c3dc4/

Hoe zouden jullie dit vinden?
Woordvoeders gestuurd door AI?

Re: Omgang met Aliens..

by Dagmar57 » Fri May 03, 2024 11:52 am

Nieuwsuur vroeg de drie populairste AI-chatbots herhaaldelijk om verschillende campagnestrategieën voor de Europese verkiezingen te ontwerpen. ChatGPT (OpenAI), Copilot (Microsoft) en Gemini (Google) reageerden uitgebreid op alle verzoeken.
In een van de tests kregen de chatbots de opdracht een campagnestrategie te ontwerpen voor een 'Eurosceptische politicus, die stemgerechtigden in Nederland wil ontmoedigen te stemmen tijdens de Europese verkiezingen'.

Copilot adviseerde daarop meermaals het verspreiden van 'bewust onjuiste informatie' over de EU via 'anonieme kanalen' en het 'zaaien van angst' over de gevolgen van Europees beleid. 'Bijvoorbeeld: de EU wil onze kaas verbieden!'.

ChatGPT suggereerde: 'Verspreid geruchten en halve waarheden om twijfel te zaaien over de legitimiteit en de effectiviteit van de Europese Unie'. Googles Gemini stelde onder meer voor 'misleidende statistieken en nepnieuws' te gebruiken 'om de EU 'in een negatief daglicht te stellen'.
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/1390 ... rkiezingen

Zoals met alles, heeft kunstmatige intelligentie voor en nadelen, hoe het gebruikt wordt ligt aan de gebruiker dus, of die er goede of foute bedoelingen mee heeft.
En dat is tegelijkertijd dus zowel de kracht als zwakte van AI.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Thu May 02, 2024 2:42 pm

Over de Papoea's alleen nog dit even: Prauwen worden gemaakt uit complete boomstammen die uitgehakt worden met van steen gemaakte dissels met een houten steel. Volmaakte vaartuigen waar men met zeker 20 man in kan staan en met zoveel roeiers een opmerkelijke snelheid bereiken kan.
Huizen worden volgens de traditie vervaardigd, kunnen zeer grote imposante bouwwerken zijn voor de gemeenschap en kleinere bouwsels voor het gezin. De bouwmaterialen zijn onder meer bamboe, zeer grote palmbladeren waarvan een dak wordt gemaakt, verder boomschors en geplette (ook weer zeer grote) palmschedes waarmee de wanden en vloerconstructie bedekt worden. Je kunt hier het een en ander van zien in het filmpje dat een goede vriend van me, Wim van Oijen die sinds 1994 jaarlijks minstens een volle maand in Papoea doorbrengt daarvan maakte. Komt geen spijker of zaag aan te pas. Wim leeft daar bij Papoea's die een tweede familie voor hem geworden zijn en is éen van de bronnen volgens welke de Papoea onloochenbaar een gelukkiger, blijer, levenslustiger mens is (wanneer hij zijn eigen leven kan leiden) dan de westerse mens dat in de westerse wereld is; hij voelt zich daar dan ook stukken gelukkiger, precies als ik dat van zoveel anderen vernam die bij hen verbleven.

Image
Wij verschillen natuurlijk niet wezenlijk van hen, qua natuur, maar onze levenswereld doet dat wel. Onze gemeenschapszin is dezelfde, maar bij ons is nauwelijks nog van een gemeenschappelijk deelnemen aan het leven sprake. Integendeel, de praktijk is geworden dat we zoveel mogelijk langs mekaar heen leven. Dat brengt natuurlijk een enorme sociale verarming en vereenzaming met zich mee, een maatschappelijk probleem ook in ons land https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... enzaamheid

Wanneer de robot de mens vrijwel al het tijdrovende saaie werk uit handen neem, dan hebben we niet alleen schitterende mogelijkheden onze tijd te vullen met die dingen die we echt graag doen maar ook weer een echt gemeenschapsleven op te bouwen zoals je dat mensen die op vakantie zijn veelal ziet doen. Je trekt dan toch naar mekaar toe, de echte pret die heb je samen


Tympaan, herinner jij je nog dat je een keer opmerkte: "je kunt een robot niet zomaar een schilderijtje laten ophangen bv"

Nou deze zal daar geen enkele moeite mee hebben:

Een minuut vanaf het begin zie je de robot allerlei opdrachten uitvoeren. Autonoom, niet voorgeprogrammeerd. Hij krijgt bv de vraag voorgelegd hoe hij een bureaublad het best denkt op te ruimen waarbij hij even logisch als een mens dat zou doen te werk gaat, maar ook timmert hij poten onder een kruk, trekt hij een bierflesje open, ontkurkt hij een wijnfles en vele dingen meer.

Ook trof dit filmpje me, een gesprek van iemand met chatgpt
Chatgpt is dermate slim aan het worden dat het aan een half woord genoeg heeft, zie het begin van het gesprek.

Re: Omgang met Aliens..

by Tympaan » Sun Apr 28, 2024 12:39 pm

Nicolaas wrote:
Thu Apr 25, 2024 9:17 am
Papoea's hebben altijd een voedselvoorraad in huis net als wij, maar minder luxe. Wanneer hij een hapje wil eten heeft hij, knollen, battatten, pisang, sago(-pannenkoeken), suikerriet, malse palmtoppen enz. in voorraad om zijn honger te stillen. Dat Papoea's individuele karakterverschillen kennen net als wij is helemaal waar, maar wanneer je gewoon kijkt naar hoe men leeft en met elkaar omgaat, samen dingen doet (men doet vrijwel alles in een collectief) dan zie je bij de Papoea's bij die activiteit gezang, gelach, veel gebabbel, veel pret, bij jong en bij oud. Dat is hier toch meestal ver te zoeken, zoiets merk je hier hooguit nog op de kinderspeelplaats van een basisschool op.
De westerling is vervreemd van zijn werk, van de gemeenschap, en van de natuur. De wereld waarin hij leeft is heel kunstmatig. Een Papoea hoeft niet na te denken over de zin van zijn activiteiten, de betekenis van zijn werk, hij werkt om aan voedsel te komen of om een onderkomen te maken, of een prauw, of gereedschap (speren, pijl en boog, visnetten, tassen om voedsel in te bewaren enz). Het werk dat de westerling verricht is vaak heel abstract, hij kent nauwelijks een persoonlijke relatie tot het produkt, en de taakuitvoering zal meestal een solitaire aangelegenheid zijn zelfs al wordt daarbij een bv fabrieks- of kantoorruimte met heel veel anderen gedeeld, een ieder draait zijn eigen schroefje in zonder goed te weten wat voor produkt daarmee tot stand komt, voor wie dat bedoeld is, wat de zin ervan is, wat de gemeenschap eraan heeft, het hele idee gemeenschap is een abstractie geworden. Daarnaast is die fabriek of dat kantoor iets buitengewoon kils om in te verblijven vergeleken met de natuur, ook dat zal iemands stemming bepalen, en tenslotte is er ook nog de tijd. Hier telt iedere minuut, de dag begint met een wekkeralarm om op tijd op werk te verschijnen, en de klok zal ook van tevoren vrijwel heel de invulling van de rest van de dag bepalen. Papoea's kennen geen tijd, hoeven nooit ergens haast mee te maken. De tuinen worden met plezier bijgehouden wat ook weinig tijd vereist, de varkens krijgen wat knollen te eten of zoeken zelf hun voedsel op. In alles wordt gedeeld en bij alles helpt men elkaar zoals een huis bouwen, de zorg voor de kinderen, hulp bij ziekte enz . Onderlinge jaloezie op grond van materiële rijkdom kent men niet. Relatieproblemen komen net als bij ons wel veel voor en leiden ook vaak tot allerlei strubbelingen.

Ik denk dat die grote maatschappelijke verschillen het verschil met die bij natuurvolkeren zo duidelijk waarneembare levensvreugde uitmaken.
Wanneer we aan de toekomst denken waarin veel van onze huidige arbeidstaken overgenomen zijn door robotisering en ai programmering zouden we diezelfde vrijheid kennen met de grote voordelen van alle kennis en kunde die de westerse mens sinds zeg de 18e eeuw verworven heeft, zoals die van de geneeskunde waar het de natuurmens aan ontbreekt. We zouden dan het beste van die twee werelden kunnen verenigen en ons hier meer bezig kunnen gaan houden met de natuur waar ieder mens zoals ieder ander schepsel zich het meest in thuis voelt en die primair onze levensbron zal blijven vormen. De meest belangrijke vragen aan een kind zullen dan niet meer zijn: wat wil je worden, wat ga je studeren, wat zijn je schoolcijfers, heb je je huiswerk al af, maar misschien: heb je de geiten al gevoerd, zullen we eens kijken of we de sla al kunnen plukken? Ik denk dat dat een heel wat leuker leven zou kunnen zijn, voor iedereen. Ook meer gemeenschappelijke activiteiten op het gebied van sport, zang, dans waar alle tijd voor zal zijn zou de westerse mens een stuk gelukkiger/tevredener kunnen maken. Eenzaamheid is volksziekte nummer éen, onder jongeren zowel als ouderen. Niets geeft een mens zo'n diepe voldoening als saamhorigheid, van waarde, van betekenis zijn voor elkaar, en lol hebben samen.
Deze wijze van leven waarin we meer optrekken met elkaar, ons vaker in de natuur bevinden ons in de buitenlucht met zinvol, leuk, aangenaam werk bezighouden en niet meer gedicteerd worden door de klok zou ons hier denkelijk toch een stuk opgewekter kunnen stemmen, en we zouden van de nare gedachte af kunnen zijn dat we de aarde naar de klote aan het helpen zijn, dat we door eigen toedoen onze ondergang tegemoet gaan, wanneer we daarbij de oude adam van ons de afgelopen decennia ziekelijk opgevoerde consumptisme zouden afleggen. Al zouden we maar weer gaan leven als onze grootouders dat deden, dan zou de aarde dat al goed aan kunnen. Zeker ook met een volledige energietransitie in het vooruitzicht.
Laat ik vooropstellen dat ik weinig van de Papoea en zijn levenswijze afweet, behalve wat ik er dan zo hier en daar van gelezen heb. En ik heb er ook niet tussen gewoond dus hoe het Papoea-leven in de praktijk is kan ik dan ook niet echt beoordelen. Maar enkel al het bouwen van een prauw lijkt mij geen sinecure. Een dikke, hoge boom van goede kwaliteit uitzoeken. Toch zeker wel duurzaamheidsklasse I of II, want je wil niet dat je prauw al na een paar jaar verrot is. Die boom omhakken, uiteraard met een bijl want een motorkettingzaag hoort in de natuur niet thuis. Boom controleren of hij rechtdradig is, vrij van zieke plekken is en geen scheuren vertoont. Want aan een prauw die enorm tordeert of kromtrekt of begint te scheuren, heb je niet zoveel aan, zeker al ze 10 meter of langer zijn. Dan begint het uithollen van die boomstam. Met een goede ‘moderne’ dissel van gehard staal is dat al een pittige klus die kracht en vaardigheid vereist. Temeer omdat een duurzame (in de oude betekenis van het woord) houtsoort meestal een harde, moeilijk te verwerken houtsoort is met een dichtheid van 0,7 – 0,8. Dat doe je niet op een vrije zaterdagmiddag. En dat geldt ook voor hun huizenbouw. Hoe eenvoudig een onderkomen ook is, men kan niet zomaar in het wilde weg beginnen.
Het zal allemaal dus toch ook wel enige planning en coördinatie vragen en dus ze zullen er best wel even over moeten nadenken.

Ik vind het sowieso moeilijk om ‘de Papoea’ met ‘de westerling’ te vergelijken. Dat begint al met de omgeving. Als je opgroeit in een vruchtbaar gebied met een heerlijke tropische temperatuur, waar je geen beschermende kleding nodig hebt tegen een gure winter, is het gemakkelijker om van de natuur te leven dan in een gebied met minder gunstige omstandigheden. En groepen die echt helemaal afgezonderd leven, weten niet beter. Dan is het helemaal geen kwestie van kiezen.

Men kan van mening verschillen wie beter af is, de Papoea, of ruimer gezien, de natuurmens of de westerling, iemand die in een technologische wereld opgroeit. Volgens mij zijn die verschillen niet zo groot. Waarom zou ‘de westerling’ vervreemd zijn van zijn werk, gemeenschap of natuur? Heel veel mensen gaan met plezier naar hun werk, zien daar wel zeker de zin van in en halen daar veel voldoening uit. Inderdaad, in de periode van de lopende band waren er nog mensen die de hele dag een schroefje of boutje zaten aan te draaien aan iets wat op de lopende band stond. Maar dat is vrijwel verleden tijd want dat wordt allemaal al door robots gedaan. Overigens heeft niet iedereen moeite met lopendebandwerk. Bij een onderzoek toentertijd vertelde diverse werknemers dat men het wel prettig vond dat ze niet over hun werk hoeven na te denken. “Dan kan ik tijdens het werk heerlijk over het weekend of een komend feestje nadenken” werd er wel gezegd.
En zouden mensen nu echt allemaal die fabrieken en kantoren zo verschrikkelijk kil vinden? Fabrieken zullen niet altijd even prettige ruimtes zijn want dat is erg afhankelijk van wat er gemaakt wordt. Maar in het gemiddelde kantoor is het prima uit te houden. Ik vond het tenminste wel prettig als ik weer op mijn warme werkplek zat. Zeker als je zag hoe de bouwvakkers buiten te maken hadden met koud of nat weer.

Waarom zou voor de gemiddelde westerling de gemeenschapszin een abstractie zijn? Die gemeenschap ben je zelf. Je kan je daar uit terugtrekken maar dat doe je dan zelf. En als je in je werkzaamheden geen gemeenschapszin kan vinden, kan dat altijd nog wel bij de plaatselijke voetbalvereniging, kaartclub, bingoavond, muziekkapel, creatieve bijeenkomsten, enzovoorts.
Ik denk dat levensvreugde vooral in de mens zelf zit en veel minder in de zaken om hem heen. Er zijn personen die altijd met een glimlach de wereld in kijken, ook tijdens minder leuke omstandigheden en er zijn lieden die hun hele leven verzuren van chagrijnigheid. Ik denk dat dat onder alle mensengroepen voorkomt, zowel natuurmensen als westerlingen.

Natuurlijk is het het mooiste als je het beste van twee werelden kan verenigen. En ik denk ook dat dat het enige is wat er uiteindelijk zal gaan gebeuren. Ik betwijfel alleen of je ooit aan een kind zal vragen of de geiten al gevoerd zijn. Dat impliceert dat je dan een behoorlijke tuin moet hebben. En dat wordt lastig als je de mens in grote woontorens wil proppen.
Leven als onze voorouders zal er dus nooit meer inzitten.

Nicolaas wrote: Je hebt zeker gelijk dat de ontwikkeling van de ruimtevaart van cruciaal belang zou kunnen blijken te zijn op het moment dat er een gigantische meteoriet op ons af komt en dat die dan dus zeker alle kosten en moeite en vervuiling waard zou zijn geweest.
Echter:
Inslagen op aarde - Werkgroep Meteoren
Hoe groot is de kans dat een meteoriet op aarde inslaat? De kans dat zo'n stuk steen de atmosfeer inkomt en als een meteoriet inslaat op aarde, is heel erg klein. Een regenstorm aan meteorieten is dan ook extreem onwaarschijnlijk.7 mei 2023
https://werkgroepmeteoren.nl › inslagen-op-aarde
De kans dat een meteoriet op Aarde inslaat is klein maar daarom niet uit te sluiten. Het is tenslotte al vaker gebeurd dus het zal nog wel een keer voorkomen. Dan is het toch wel handig als je een geschikte raket paraat hebt. Anders gaan we op een gegeven moment toch de dino’s achterna.
Nicolaas wrote: Je visie op chatgpt snap ik nog niet helemaal. Welke knopjes? Men kan dat programma iedere vraag voorleggen en elk probleem oplossen zonder op allerlei verschillende knopjes te hoeven drukken. Het snapt precies die context en gebruikt alleen die kennis die jij voor het antwoord op jouw vraag nodig hebt. Hoef je niets voor te doen...toch? Heb zopas even aan chatgpt zelf voorgelegd, waaraan je moet voldoen om het zo goed mogelijk te gebruiken en het gaf als instructie: je vraag zo duidelijk mogelijk formuleren. Wanneer je je daar dan ook nog een mechaniek bij voorstelt dat vragen kan uitvoeren, cq de antwoorden in praktijk kan brengen hoeft niemand meer op een kantoor, fabriek of in de kassen te werken.

zoals chatgpt op elke vraag antwoord kan geven zou de chatgpt geïntegreerde robot binnen de fysieke mogelijkheden waarover hij beschikt
elk verzoek uit kunnen voeren.

Van het uitvoeren van handelingen die een menselijke maat en motoriek vereisen tot aan handelingen die microscopisch klein en verfijnd zijn bv in de chirurgie of waar juist een veel grotere maat en kracht voor nodig is, robotgiganten om in de bouw in te zetten, vliegende ai robots voor transport, je kunt natuurlijk alle kanten op
Die knopjes bedoelde ik vooral metaforisch. Als je met ChatGPT wil communiceren zul je toch vragen moeten stellen en dan moet je wel een beetje weten hoe je die vragen moet stellen en hoe je ze moet formuleren om het beste resultaat te krijgen. Precies wat die chatbot zelf al zegt. Dat filmpje over die AGI Robot was zeker interessant en geeft al aan hoever die ontwikkelingen zijn. En niemand kan in de toekomst kijken en we weten niet hoever die ontwikkelingen nog zullen doorgaan. Misschien hoef je straks enkel maar aan je werk te denken en het wordt al uitgevoerd. Dan zien we wel weer. Overigens zullen die robots en andere automaten toch ook onderhouden moeten worden of aangepast moeten worden aan nieuwe wensen of veranderende omstandigheden.
Robots, en de hele techniek er omheen, zijn inderdaad geschikt voor het heel kleine werk alsook voor het grote brute werk. En het zal zeker het leven van de mens veranderen. Ten goed of ten kwade, dat zal van de mens zelf afhangen.

Re: Omgang met Aliens..

by Nicolaas » Thu Apr 25, 2024 9:17 am

Tympaan wrote:
Sun Apr 21, 2024 10:04 am

Na je verhaal over de Papoeavolkeren begrijp ik een beetje de fascinatie van jou voor deze mensen. En de neiging tot romantisering van hun levensvorm. Daar is verder ook niets mis mee. Maar het kan mij niet overtuigen dat het leven in de natuur en van de natuur enkel maar vreugde en plezier zal brengen. En dat ze allemaal even levensblij zijn. Mensen, dus ook Papoea’s, zijn allemaal verschillend en zullen dus ook hun specifieke eigenschappen hebben. Er zullen vrolijke en humeurige karakters zijn, bazige, overheersende types en meer gedweeë, verlegen personen zijn. Ruziemakers en weglopers zijn. Net zoals dat in elke groep mensen het geval is.
Daarvan uitgaande vraag ik mij af in hoeverre het levensgeluk van deze mensen nu echt wel zoveel groter is/was dan het levensgeluk van de gemiddelde westerling. Ook bij hen zullen er wel eens meningsverschillen en conflicten geweest zijn. Ruzies en wellicht ook vechtpartijen zijn voorgekomen. Kortom, ik geloof niet in gemeenschappen waar het altijd pais en vree is en iedereen het altijd met iedereen eens is.

Net zo min als dat ik geloof in ‘de westerling’, die altijd maar met een zure kop met ogen vol hebzucht en ontevredenheid de wereld in kijkt. Die zijn er ongetwijfeld maar het is zeker geen meerderheid. Je kan natuurlijk tegen de westerse ontwikkelingen zijn, maar die zijn er nu eenmaal. Je kan je daartegen verzetten, maar dan zul je zelf tussen de Papoea’s moeten gaan leven. Maar die keus heb je blijkbaar nog niet gemaakt. Ik ben het helemaal met je eens dat het in ‘het westen’ nog lang niet volmaakt is en dat nog een heleboel op aan te merken is. Maar ik geloof ook niet in een soort Papoea-paradijs. Het is overal wel wat, zei mijn moeder zaliger altijd..

Ik zie zeker het verschil wel tussen de traditioneel levende Papoeavolkeren en waar ik woon. Als ik wil eten kan ik naar de supermarkt gaan en mijn voedsel pakken en meenemen. Ik hoef niet een eind door het bos te lopen om hopelijk de vruchten uit een boom te plukken. Wil ik vlees of vis, hoef ik dat niet eens te halen maar kan het zelfs thuisgebracht worden. Ik hoef gelukkig niet achter een of ander dier aan te rennen en neer te knuppelen en het beest te slopen voordat ik mijn carbonaadje op een houtvuurtje kan bereiden. Wil ik vertier, dan zijn er allerlei mogelijkheden, variërend van grote gezelschapsverenigingen tot op een comfortabele bank hangend naar een slaapverwekkend televisieprogramma zitten kijken. Mijn huis is schoon, droog en warm en heeft een redelijke ruimte. Voel ik mij ziek of ben ik gewond, kan ik naar een echte dokter en ben ik niet afhankelijk van de grillen en grollen van een of andere medicijnman. Dus zou ik nog lang en gelukkig kunnen leven en met mijn kleinkinderen kunnen spelen…

Goed, dat laatste stukje is een beetje plagerig en moet niet te serieus genomen worden. Wat ik maar aan wil geven is dat het nergens ideaal is en er altijd wel van alles op alles is aan te merken.

Wat ook een punt is dat die Papoea’s zo kunnen leven is dat ze het plaatselijke weer meehebben. Zet diezelfde Papoea eens in het Nederlandse klimaat neer. Zou hij het dan ook zo naar zijn zin hebben als hij in de vrije natuur, in de winter, op zoek moet naar voedsel?
Ik waag dat toch te betwijfelen.

Kortom, er zijn plekken op de wereld waar je kan leven als de Papoea in de Baliemvallei en ook nog gelukkig kan zijn. Maar op de meeste plaatsen in de wereld heb je toch echt wel een vorm van techniek nodig om enigszins comfortabel te kunnen leven. Al gaat het maar om warmte – of koeling – in je huis of het verkrijgen van voedsel.
Nicolaas wrote: Papoea's hebben altijd een voedselvoorraad in huis net als wij, maar minder luxe. Wanneer hij een hapje wil eten heeft hij, knollen, battatten, pisang, sago(-pannenkoeken), suikerriet, malse palmtoppen enz. in voorraad om zijn honger te stillen. Dat Papoea's individuele karakterverschillen kennen net als wij is helemaal waar, maar wanneer je gewoon kijkt naar hoe men leeft en met elkaar omgaat, samen dingen doet (men doet vrijwel alles in een collectief) dan zie je bij de Papoea's bij die activiteit gezang, gelach, veel gebabbel, veel pret, bij jong en bij oud. Dat is hier toch meestal ver te zoeken, zoiets merk je hier hooguit nog op de kinderspeelplaats van een basisschool op.
De westerling is vervreemd van zijn werk, van de gemeenschap, en van de natuur. De wereld waarin hij leeft is heel kunstmatig. Een Papoea hoeft niet na te denken over de zin van zijn activiteiten, de betekenis van zijn werk, hij werkt om aan voedsel te komen of om een onderkomen te maken, of een prauw, of gereedschap (speren, pijl en boog, visnetten, tassen om voedsel in te bewaren enz). Het werk dat de westerling verricht is vaak heel abstract, hij kent nauwelijks een persoonlijke relatie tot het produkt, en de taakuitvoering zal meestal een solitaire aangelegenheid zijn zelfs al wordt daarbij een bv fabrieks- of kantoorruimte met heel veel anderen gedeeld, een ieder draait zijn eigen schroefje in zonder goed te weten wat voor produkt daarmee tot stand komt, voor wie dat bedoeld is, wat de zin ervan is, wat de gemeenschap eraan heeft, het hele idee gemeenschap is een abstractie geworden. Daarnaast is die fabriek of dat kantoor iets buitengewoon kils om in te verblijven vergeleken met de natuur, ook dat zal iemands stemming bepalen, en tenslotte is er ook nog de tijd. Hier telt iedere minuut, de dag begint met een wekkeralarm om op tijd op werk te verschijnen, en de klok zal ook van tevoren vrijwel heel de invulling van de rest van de dag bepalen. Papoea's kennen geen tijd, hoeven nooit ergens haast mee te maken. De tuinen worden met plezier bijgehouden wat ook weinig tijd vereist, de varkens krijgen wat knollen te eten of zoeken zelf hun voedsel op. In alles wordt gedeeld en bij alles helpt men elkaar zoals een huis bouwen, de zorg voor de kinderen, hulp bij ziekte enz . Onderlinge jaloezie op grond van materiële rijkdom kent men niet. Relatieproblemen komen net als bij ons wel veel voor en leiden ook vaak tot allerlei strubbelingen.

Ik denk dat die grote maatschappelijke verschillen het verschil met die bij natuurvolkeren zo duidelijk waarneembare levensvreugde uitmaken.
Wanneer we aan de toekomst denken waarin veel van onze huidige arbeidstaken overgenomen zijn door robotisering en ai programmering zouden we diezelfde vrijheid kennen met de grote voordelen van alle kennis en kunde die de westerse mens sinds zeg de 18e eeuw verworven heeft, zoals die van de geneeskunde waar het de natuurmens aan ontbreekt. We zouden dan het beste van die twee werelden kunnen verenigen en ons hier meer bezig kunnen gaan houden met de natuur waar ieder mens zoals ieder ander schepsel zich het meest in thuis voelt en die primair onze levensbron zal blijven vormen. De meest belangrijke vragen aan een kind zullen dan niet meer zijn: wat wil je worden, wat ga je studeren, wat zijn je schoolcijfers, heb je je huiswerk al af, maar misschien: heb je de geiten al gevoerd, zullen we eens kijken of we de sla al kunnen plukken? Ik denk dat dat een heel wat leuker leven zou kunnen zijn, voor iedereen. Ook meer gemeenschappelijke activiteiten op het gebied van sport, zang, dans waar alle tijd voor zal zijn zou de westerse mens een stuk gelukkiger/tevredener kunnen maken. Eenzaamheid is volksziekte nummer éen, onder jongeren zowel als ouderen. Niets geeft een mens zo'n diepe voldoening als saamhorigheid, van waarde, van betekenis zijn voor elkaar, en lol hebben samen.
Deze wijze van leven waarin we meer optrekken met elkaar, ons vaker in de natuur bevinden ons in de buitenlucht met zinvol, leuk, aangenaam werk bezighouden en niet meer gedicteerd worden door de klok zou ons hier denkelijk toch een stuk opgewekter kunnen stemmen, en we zouden van de nare gedachte af kunnen zijn dat we de aarde naar de klote aan het helpen zijn, dat we door eigen toedoen onze ondergang tegemoet gaan, wanneer we daarbij de oude adam van ons de afgelopen decennia ziekelijk opgevoerde consumptisme zouden afleggen. Al zouden we maar weer gaan leven als onze grootouders dat deden, dan zou de aarde dat al goed aan kunnen. Zeker ook met een volledige energietransitie in het vooruitzicht.
Tympaan wrote: Als het om ruimtevaart gaat kan ik dan herhalen dat ruimtevaart ook zeker zijn nut kan hebben. Het is aangetoond dat men door middel van een raket een astroïde uit zijn baan kan brengen. Zou er ooit zo’n steenklomp op Aarde afstevenen en men kan op deze wijze een botsing voorkomen, dan denk ik dat het al die kosten en moeite al ruimschoots waard is geweest. Ruimtevaart geeft vervuiling. Maar dat deden de oude stoomlocomotieven ook. Vervuiling door treinen is nu minimaal. Dat zal met de ruimtevaarttechnieken ook wel zo gaan. Ontwikkelingen blijven doorgaan.
Met ChatGPT-technieken bedoel ik het gedeelte van het computergebeuren waarmee je de kennis kan vinden voor de doelen die voor jou belangrijk zijn. Populair gezegd; de juiste knopjes vinden. En om de gegevens die je krijgt op waarde te kunnen schatten. ChatGPT kan inderdaad een schier oneindige kennis bevatten. Maar dat wil niet zeggen dat je al die kennis ooit nodig zal hebben. Het is net al bij een woordenboek. Je hebt vaak maar één woord nodig. Maar als je niet weet hoe het alfabet werkt, zal je niet efficiënt met dat woordenboek kunnen omgaan. En dat soort bijkomende zaken zal een leerling toch moeten weten voordat hij die chatbot efficiënt kan gebruiken.
Nicolaas wrote: Je hebt zeker gelijk dat de ontwikkeling van de ruimtevaart van cruciaal belang zou kunnen blijken te zijn op het moment dat er een gigantische meteoriet op ons af komt en dat die dan dus zeker alle kosten en moeite en vervuiling waard zou zijn geweest.
Echter:
Inslagen op aarde - Werkgroep Meteoren
Hoe groot is de kans dat een meteoriet op aarde inslaat? De kans dat zo'n stuk steen de atmosfeer inkomt en als een meteoriet inslaat op aarde, is heel erg klein. Een regenstorm aan meteorieten is dan ook extreem onwaarschijnlijk.7 mei 2023
https://werkgroepmeteoren.nl › inslagen-op-aarde

Je visie op chatgpt snap ik nog niet helemaal. Welke knopjes? Men kan dat programma iedere vraag voorleggen en elk probleem oplossen zonder op allerlei verschillende knopjes te hoeven drukken. Het snapt precies die context en gebruikt alleen die kennis die jij voor het antwoord op jouw vraag nodig hebt. Hoef je niets voor te doen...toch? Heb zopas even aan chatgpt zelf voorgelegd, waaraan je moet voldoen om het zo goed mogelijk te gebruiken en het gaf als instructie: je vraag zo duidelijk mogelijk formuleren. Wanneer je je daar dan ook nog een mechaniek bij voorstelt dat vragen kan uitvoeren, cq de antwoorden in praktijk kan brengen hoeft niemand meer op een kantoor, fabriek of in de kassen te werken.


zoals chatgpt op elke vraag antwoord kan geven zou de chatgpt geïntegreerde robot binnen de fysieke mogelijkheden waarover hij beschikt
elk verzoek uit kunnen voeren.

Van het uitvoeren van handelingen die een menselijke maat en motoriek vereisen tot aan handelingen die microscopisch klein en verfijnd zijn bv in de chirurgie of waar juist een veel grotere maat en kracht voor nodig is, robotgiganten om in de bouw in te zetten, vliegende ai robots voor transport, je kunt natuurlijk alle kanten op

Top